NAJOZLOGLAŠENIJI SLUČAJ

Uhapšen muškarac zbog ubistava počinjenih na Alpama prije deset godina

On je ubio britansku porodicu u njihovom "BMW-u", a oduzeo je život i biciklisti koji se slučajno zadesio na mjestu zločina

Više od 20 čaura pronađeno je u blizini vozila. twitter

E. Ć. / Srna

12.1.2022

Francuska policija uhapsila je danas muškarca zbog ubistva britanske porodice iračkog porijekla 2012. godine u udaljenom alpskom regionu, što je bio jedan od najozloglašenijih neriješenih slučajeva u Francuskoj. 

Hapšenje će omogućiti istražiteljima da izvrše pretrese i provjere kretanje te osobe u vrijeme ubistva tri člana porodice El Hili i bicikliste u prolazu 5. septembra 2012. godine, rekli su tužioci u Ansiju. 

Policija alpskog grada Šamberija privela je muškarca. Televizija BFM javila je da je riječ o čovjeku kojeg je policija već ispitala kao svjedoka u ovom slučaju, ali da on nikada nije priveden.



Porodica upucana u BMW-u

Saad el Hili (50), rođeni Iračanin sa britanskim državljanstvom, koji je u Francuskoj bio turista, ubijen je iz vatrenog oružja zajedno sa svojom četrdesetsedmogodišnjom suprugom Ikbal i njenom sedamdesetčetvorogodišnjom majkom na šumskom parkiralištu u blizini sela Ševalin u brdima iznad jezera Ansi. 

Svako od njih je upucan nekoliko puta u automobilu "BMW" karavan, koji je registrovan u Velikoj Britaniji, a više od 20 čaura pronađeno je u blizini vozila.

Dvije kćerke para, koje su tada imale sedam i četiri godine, preživjele su napad, ali je starija djevojčica pogođena i teško pretučena, navodi "AFP".

Francuski biciklista Silven Molije (45) ubijen je, takođe, nakon što je očigledno naletio na lice mjesta. Drugi detalji bit će objavljeni tek kada muškarcu istekne pritvor, rekli su tužioci. Skoro deceniju nakon zločina, francuska i britanska policija do sada nisu uspjele da postignu nikakav stvarni napredak u ovom slučaju uprkos ogromnim naporima u kojima su učestvovali policajci sa obje strane Lamanša.

Dugo traženi bajker nije bio povezan sa zločinima

Tokom istrage, nekoliko osoba je privedeno, ali nikada nisu podignute optužnice. Francuske vlasti su 2014. godine saopćile da je bajker za kojim se dugo tragalo u vezi sa ubistvima identifikovan, ali da nije povezan sa zločinom. Nakon revizije, vlasti također više ne vjeruju da bi bivši vojnik Nordal Lelandes, koji je već priznao ubistvo vojnika koji je stopirao i osmogodišnje učenice, mogao biti povezan sa ubistvima.

Saadov brat Zaid el Hili, koji je uhapšen u Velikoj Britaniji u junu 2013. godine pod sumnjom da je počinio ubistvo, oslobođen je početkom 2014. jer policija nije imala dovoljno dokaza da ga optuži.

Braća, rođena u Bagdadu prije nego što se porodica preselila u Veliku Britaniju 1971. godine, bila su u bliskoj vezi, ali su se posvađali oko porodične kuće koju su naslijedili od majke. Porodica Hili živjela je u selu Klejgejt u Sariju, blizu Londona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.