"RAZLIČITE OCJENE"

Njemački predsjednik Steinmejer priznao greške u politici prema Rusiji

Istina je da je trebalo ozbiljnije shvatiti upozorenja naših istočnoevropskih partnera, posebno u pogledu perioda nakon 2014. godine i izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2, istakao je

Njemački predsjednik Frank Valter Steinmejer. Agencije

H. J. I.

5.4.2022

Njemački predsjednik Frank Valter Steinmejer (Frank-Walter Steinmeier) priznaje greške u politici prema Rusiji na svom prethodnom poslu ministra vanjskih poslova.

Predsjednik Steinmejer dva puta je bio ministar vanjskih poslova bivše kancelarke Angele Merkel, posljednji put od 2013. do 2017., a prije toga kao šef kabineta bivšeg kancelara Gerharda Šrodera (Schroedera). Njemačka je u to vrijeme vodila dijalog sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i gajila bliske energetske veze.

Steinmejer je u utorak za televiziju ZDF rekao da "nismo uspjeli u mnogim stvarima", uključujući napore da se Rusija ohrabri ka demokratiji i poštovanju ljudskih prava.

Predsjednik je priznao da su među evropskim zemljama "postojale različite ocjene" Rusije.

- Istina je da je trebalo ozbiljnije shvatiti upozorenja naših istočnoevropskih partnera, posebno u pogledu perioda nakon 2014. godine i izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 - rekao je on.

Držanje tog projekta bila je greška koja je Njemačku koštala kredibiliteta u istočnoj Evropi, rekao je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.