FRANK VALTER ŠTAJNMER

Ukrajinski rat je rat protiv evropskog jedinstva, upozorava njemački predsjednik

Taj se rat ne tiče samo ukrajinskog teritorija, nego dira dvostruko, u zajedničke temelje naših vrijednosti i našeg mirovnog poretka, rekao je

Frank Valter Štajnmer. Agencije

H. J. I.

25.7.2022

Rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine ujedno je i "rat protiv evropskog jedinstva", upozorio je u nedjelju njemački predsjednik Frank Valter Štajnmer (Frank-Walter Steinmeier).

- Putinov rat protiv Ukrajine je i rat protiv evropskog jedinstva. Ne smijemo dopustiti da nas podijele, ne smijemo razoriti veliko djelo ujedinjene Evrope koje smo počeli s toliko nade - rekao je u govoru u Paderbornu, na zapadu zemlje.

- Taj se rat ne tiče samo ukrajinskog teritorija, nego dira dvostruko, u zajedničke temelje naših vrijednosti i našeg mirovnog poretka - dodao je.

No braniti te vrijednosti i biti njihov jamac znači ujedno biti spreman "prihvatiti bolne neugodnosti", istaknuo je njemački predsjednik ne rekavši ništa opširnije o tome što je pod time mislio.

- Jesmo li spremni na to? Svi smo pred tim pitanjem, danas i u danima, sedmicama i mjesecima koji dolaze. Rusija ne ostaje na osporavanju granica, ne ostaje na zauzimanju teritorija neovisne i suverene susjedne zemlje, nego ide dotle da osporava ukrajinsku državnost - zaključio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.