TO MU NE ZNAČI

Viktor Orban o ocjeni da je Mađarska izborna autokratija, a ne demokratija: Smiješno je, to je dosadna šala

Vjeruje se da je ovo prvi put da institucija EU formalno kaže da država članica nije prava demokratija

Viktor Orban jučer boravio u Beogradu. AP

N. Aj.

17.9.2022

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je jučer da mu je "smiješno" što je Evropski parlament usvojio izvještaj u kojem se njegova zemlja naziva "izbornom autokratijom".

- Smiješno mi je. Jedini razlog zašto se tome ne smijemo je zato što nam je dosadno. To je dosadna šala. To je treći ili četvrti put da su u Evropskom parlamentu usvojili rezoluciju kojom osuđuju Mađarsku. U početku smo mislili da će biti značajno. Ali sada to vidimo kao šalu - rekao je Orban tokom posjete Beogradu, piše Euronews.

Orbanovi komentari uslijedili su dan nakon što su zastupnici Evropskog parlamenta sa velikom većinom odobrili neobavezujući, ali vrlo simboličan izvještaj u kojem su proglasili da Mađarska više nije potpuno funkcionalna demokratija.

Umjesto toga, zemlju bi trebalo označiti kao "hibridni režim izborne autokratije" u kojem se izbori održavaju redovno, ali bez poštovanja osnovnih demokratskih normi, rekli su.


Vjeruje se da je ovo prvi put da institucija EU formalno kaže da država članica nije prava demokratija, što je suštinski preduvjet za pridruživanje bloku.

Izvještaj izaziva zabrinutost zbog dugačke liste osnovnih prava za koje se smatra da su ugrožena, uključujući izborni sistem, nezavisnost pravosuđa, privatnost, slobodu izražavanja, medijski pluralizam, akademsku slobodu, LGBTIQ prava i zaštitu manjina i tražilaca azila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.