SAD I KANADA

Snažno nevrijeme odnijelo najmanje 63 života, tek slijedi katastrofa: Očekuje se najgori dan smrtonosne "ciklon bombe"

Prema prognozama, očekuje se da situacija eskalira sredinom sedmice

E. Ć.

28.12.2022

Snježna oluja u SAD i Kanadi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Najmanje 63 osobe poginule su u jakom zimskom nevremenu koje je pogodilo Sjedinjene Američke Države i Kanadu. Da stvar bude gora, snažna "ciklon bomba" bi sredinom sedmice mogla izazvati još veću katastrofu.

Prema prognozama, očekuje se da situacija eskalira sredinom sedmice. Nakon toga, kada atmosferski pritisak koji se razvio u jakoj oluji u blizini Velikih jezera, počne naglo da opada, izazvat će žestoke mećave, uključujući jake vjetrove i snijeg. 

Upravo je ciklon u "smrtonosni pohod“ krenuo od Velikih jezera na kanadskoj granici, a stigao je čak i do rijeke Rio Grande koja protiče duž američke granice sa Meksikom. Tako da se snježna oluja sada proteže na 3.200 kilometara.

SAD su zabilježile 59 smrtnih slučajeva, a još četvoro je poginulo kada se autobus prevrnuo na zaleđenom putu u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija.

Nacionalna meteorološka služba saopĆila je da je do nedjelje na aerodromu u Bafalu palo skoro 121 cm snijega, prenio je "Sky News".


Među žrtvama oluje u regionu su ljudi koji su pronađeni zaglavljeni u automobilima, ostavljeni da se smrzavaju, dok su se potencijalni spasioci borili protiv vremenskih prilika da bi im pomogli.

Očekuje se da će još žrtava biti otkriveno kada otopljeni snježni nanosi otkriju zaglavljena vozila i omoguće pristup udaljenim domovima.

Keti Hočul (Kathy Hochul), guvernerka Njujorka je rekla kako su mnoga državna vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila i sama zaglavljena u snijegu. Situacija je takva da je policijska uprava u Bafalu objavila molbu tražeći vlasnike mobilnih vozila za snijeg da pomognu u potrazi. 


Izvršni direktor okruga Eri Mark Polonkarz je rekao "kako je ovo Božić kojem se niko od njih nije nadao". Hiljade letova je otkazano i odloženo, a bez struje je bilo čak 1.8 miliona domaćinstava.

Samo u nedjelju je otkazano oko tri hiljade letova. Mnogi putnici su Božić proveli zaglavljeni na aerodromima u Atlanti, Čikagu, Denveru, Detroitu i Njujorku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.