MINISTAR ODBRANE RUSIJE

Šojgu: Letovi američkih dronova provokativne prirode

Šojgu je razgovarao sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom

Twitter

S. S.

15.3.2023

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u srijedu američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu (Lloyd Austin) da je let američkih bespilotnih letjelica uz obalu Krima provokativne prirode i da stvara preduslove za eskalaciju situacije u području Crnog mora.

- Glavni fokus bila je razmjena mišljenja o uzrocima i posljedicama incidenta 14. marta koji je uključivao pad američke bespilotne letjelice u Crnom moru - navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane objavljenom nakon telefonskog razgovora između Šojgua i Austina.

Šojgu je rekao da je pad drona uzrokovan američkim akcijama nepoštivanja zone ograničenja letova koju je proglasila Ruska Federacija u vezi sa "specijalnom vojnom operacijom" Moskve u Ukrajini.

"Na provokacije odgovaramo proporcionalno"

- Ruska Federacija nije zainteresovana za takav razvoj događaja, ali će nastaviti da odgovara na sve provokacije na proporcionalan način - navodi se u saopćenju i dodaje da se obje zemlje moraju ponašati što je moguće odgovornije, uključujući održavanje vojnih kanala komunikacije u svim kriznim situacijama.

Evropska komanda SAD-a saopštila je da se incident dogodio nakon što su dva ruska aviona SU-27 "izveli nesigurno i neprofesionalno presretanje" Reapera, uključujući posipanje goriva na dron i letenje ispred njega "na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način".

"Vršeno izviđanje"

Dodaje se da je dron je vršio izviđanje kada je jedan od aviona SU-27 udario u propeler MQ-9 Reapera, što je navelo operatere drona da ga obore u međunarodnim vodama u Crnom moru.

Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da je dron pokušao prikupiti informacije kako bi ih prenio Ukrajini za napade na Rusiju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdi da Amerika pokušava tražiti neku vrstu provokacije za eskalaciju svojih konfrontacijskih pristupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.