DAMASK

Iranski predsjednik u Damasku u prvoj posjeti od početka sirijskog rata

Assad je, govoreći uz Raisija, pozdravio "popravljanje" odnosa između Teherana i Rijada

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi. Fena

FENA

3.5.2023

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi sastao se u srijedu u Damasku sa svojim kolegom Basharom al-Assadom u prvoj posjeti iranskog šefa države od početka rata u Siriji 2011. godine, naglašavajući bliske veze kako se sirijski odnosi s arapskim državama popravljaju.

Uz vojnu i ekonomsku podršku Irana i Rusije, Assad je povratio kontrolu nad većinom Sirije od pobunjenika koje su podržavale zemlje u regionu koje sada traže dijalog s njim.

Raisijeva posjeta dolazi u trenutku kada Iran i regionalni rival Saudijska Arabija obnavljaju odnose nakon godina tenzija i dok arapske države koje su izbjegavale Assada - uključujući Rijad - obnavljaju veze s njegovom vladom.

Assad je, govoreći uz Raisija, pozdravio "popravljanje" odnosa između Teherana i Rijada, javlja Reuters.

Assad je takođe istakao važnost sastanaka zvaničnika Sirije, Turske, Rusije i Irana u Moskvi.

Rekao je da bi cilj trebao biti osiguranje povlačenja "okupacionih snaga i zaustavljanje podrške terorističkim grupama" - što se očigledno odnosi na turske trupe u sjevernoj Siriji i njenu podršku sirijskim pobunjenicima.

Sirijski zvaničnici su u više navrata govorili da bilo kakav potez ka normalizaciji odnosa između Damaska i Ankare može doći tek nakon što Turska pristane da povuče hiljade vojnika koje je smjestila na sjeverozapadu Sirije koji drže pobunjenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.