FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ

Otkrivena godišnja plaća princa Vilijama

Plaća se ubire od godišnjeg neto prihoda sa imanja, investicija, kao i iz iznajmljivanja nekretnina u vlasništvu Krune

Njegovi prihodi uređeni su još 1337. godine. Insider

Z. K.

1.7.2023

Nedavno je objavljen finansijski izvještaj britanske kraljevske porodice u kome je otkriveno koliko Vilijam (William), princ od Velsa prima godišnju plaću. Prema podacima pomenutog izvještaja Vilijam prima godišnje plaću od gotovo šest miliona funti (oko 13.629.472 KM).

Pozamašna povlastica

Njegovi prihodi uređeni su još 1337. godine Velikom poveljom kralja Edvarda III, kojom je kralj svom najstarijem sinu i nasljedniku ostavio prihode iz vojvodstva Kornval. Ukratko, prije 700 godina sa titulom princa od Velsa dogovorena je pozamašna finansijska povlastica, a tako je i danas.

Da ne ispadne kako se najvažnija titula budućeg kralja odnosi na jedan dio Ujedinjenog Kraljevstva, Vels, a da on bez obzira na to prima plaću iz drugog vojvodstva, uređeno je da sa titulom nasljednika prijestola pod ruku ide i titula vojvode od Kornvala.

Neto prihodi

Plaća se ubire od godišnjeg neto prihoda sa imanja, investicija, kao i iz iznajmljivanja nekretnina u vlasništvu Krune iz cijelog vojvodstva. Isto pravilo važilo je i za kralja Čarlsa (Charles) dok je bio princ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.