NAKON PRITUŽBI

Sjeverna Koreja ispalila raketu dugog dometa uoči sastanka lidera Južne Koreje i Japana

Projektil je letio 74 minute do visine od 6.000 metara i dometa od 1.000 km

Sjeverna Koreja je u srijedu izvela raketnu probu. North Registar (Fotografija ne opisuje događaj iz teksta)

FENA

12.7.2023

Sjeverna Koreja je u srijedu izvela raketnu probu s najdužim vremenom leta ispred svoje istočne obale, dok su se čelnici Južne Koreje i Japana trebali sastati na marginama samita NATO-a kako bi razgovarali o prijetnjama, uključujući i nuklearno naoružani Sjever, javlja Reuters.

Lansiranje je uslijedilo nakon žestokih pritužbi Sjeverne Koreje posljednjih dana, optužujući američke špijunske avione za narušavanje zračnog prostora u njenim ekonomskim zonama, osuđujući nedavnu posjetu Južnoj Koreji američke podmornice na nuklearni pogon sa krstarećim raketama i obećavajući da će poduzeti korake u svojoj reakciji.

Projektil je letio 74 minute do visine od 6.000 metara i dometa od 1.000 km, rekao je glavni sekretar japanskog kabineta Hirokazu Matusno, što bi bilo najduže vrijeme leta za neki severnokorejski projektil.

U aprilu je Sjeverna Koreja testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) na čvrsto gorivo, što je bio jedan od desetak raketnih testova ove godine. Analitičari vjeruju da su ICBM-ove na Sjeveru dovoljne da pogode mete bilo gdje u Sjedinjenim Državama, a zemlja je vjerovatno razvila nuklearne bojeve glave koje mogu stati na rakete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.