PROPALI PREGOVORI

Advokati Bajdenovog sina: Tužioci odustali od sporazuma o priznanju krivice

Okružna sutkinja Marilen Noreika odbacila je predloženi sporazum o priznanju krivice zbog njegove upitne zakonitosti

Hanter Bajden. Twitter

H. J. I.

14.8.2023

Advokati Hantera Bajdena (Hunter Biden) napisali su jučer u sudskom podnesku da su tužioci odustali od nagodbe o priznanju krivice sina američkog predsjednika za utaju poreza i prijestup s oružjem, što je otvorilo put suđenju u vrijeme dok će Džo Bajden (Joe Biden) voditi predsjedničku kampanju.

Savezni tužitelji Delvera rekli su u petak da bi se Hanteru Bajdenu moglo suditi za kaznena djela nakon što su pregovori o priznanju krivice propali.

Dogovor o priznanju krivice

Okružna sutkinja Marilen Noreika (Maryellen) odbacila je predloženi sporazum o priznanju krivice zbog njegove upitne zakonitosti i opsega imuniteta koji je ponuđen Hanteru Bajdenu.

Prema tom dogovoru, Hanter bi se izjasnio krivim za neplaćanje poreza na prihod od 1,5 miliona dolara između 2017. i 2018. i sklopio poseban sporazum o odgođenom kaznenom progonu za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja tokom korištenja droga, što je kazneno djelo.

Ako dođe do suđenja, slučaj bi se mogao preklopiti s Bajdenovom predsjedničkom kampanjom

Slučaj je postao politički problem jer su republikanci u Kongresu otvorili mogućnost opoziva predsjednika Bajdena zbog poslovnih odnosa njegovog sina i optužuju Ministarstvo pravosuđa da mu je ponudilo povlašteni dogovor. 

Američki glavni državni advokat Merik Garland (Merrick) odbacio je republikanske optužbe za favoriziranje, a u petak je dao državnom advokatu Delavera Dejvidu Vajsu (David Weiss), kojeg je na tu dužnost imenovao bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) i koji istražuje slučaj od 2019., status posebnog tužitelja, što mu daje dodatne ovlasti.

Ako slučaj dođe do suđenja, ono bi se moglo preklopiti s predsjedničkom kampanjom u kojoj se Džo Bajden takmiči za drugi mandat na izborima u novembru 2024., vjerovatno protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Tramp, republikanac, iduće se godine suočava s tri vlastita suđenja za kaznena djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.