PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: EU treba da se reformiše ako želi da integriše nove nacije

Makron nije precizirao kako bi funkcionisala Evropa s više brzina, ali je dodao da je neophodna revizija procedura kako bi blok zadržao „privlačnost“

Emanuel Makron. Fena

H. J. I.

29.8.2023

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da bi Evropska unija (EU) trebalo da bude hrabra i da pronađe načine za integraciju zemalja kandidata, među kojima su Moldavija, Ukrajina i zemlje zapadnog Balkana, piše "Politico".

Makron je kazao da EU treba da se reformiše ako želi da integriše nove nacije i da mora izgraditi konsenzus s više od 30 svojih članica.

"Trebat će nam hrabrost"

- Rizik je misliti da možemo da se proširimo bez reformi. Mogu da posvjedočim da je Evropi dovoljno teško da napreduje u osjetljivim temama sa 27 članica, a sa 32 ili 35 neće biti lakše - istakao je Makron na godišnjem skupu francuskih ambasadora u Parizu.

Trebat će nam hrabrost, da prihvatimo više integracije u nekim oblastima, a možda čak i Evropu s više brzina, kazao je Makron.

Francuski predsjednik nije precizirao kako bi funkcionisala Evropa s više brzina, ali je dodao da je neophodna revizija procedura kako bi blok zadržao „privlačnost“.

Nekoliko prijedloga

Prema riječima nekoliko francuskih zvaničnika, Makronova vlada radi na nekoliko prijedloga za Evropu s više brzina, što bi uključivalo stvaranje neformalnih grupa zemalja članica, koje bi radile na određenim oblastima politike.

Makron je, također, nagovijestio da će detaljno iznijeti svoja razmišljanja o proširenju i reformama EU u predstojećim mjesecima, uoči evropskih izbora EU ​​naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.