POKRENULI GA REPUBLIKANCI

Prvi pretres u istrazi o opozivu Bajdena: U fokusu biznis sina predsjednika SAD

Na početku pretresa, republikanci su tvrdili da je predsjednik Bajden lagao o poslovima članova porodice u inostranstvu

Džo i Hanter Bajden. Twitter

H. J. I.

29.9.2023

Predstavnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima održao je danas prvo saslušanje u istrazi o opozivu demokratskog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), manje od tri dana prije nego što će se vlada djelimično zatvoriti ukoliko ne bude postignut dogovor dvije stranke o budžetu.

"Kultura korupcije"

Republikanci, koji vode istragu o opozivu Bajdena, iznijeli su detalje stranih isplata članovima njegove porodice, ali nisu iznijeli dokaze da je američki predsjednik imao ličnu korist od toga, prenio je Glas Amerike.

Na početku pretresa, republikanci su tvrdili da je predsjednik Bajden lagao o poslovima članova porodice u inostranstvu i da nije preduzeo korake da ih ogradi od svojih službenih dužnosti dok je bio potpredsjednik između 2009. i 2017.

- Amerikanci zahtijevaju odgovornost za kulturu korupcije - poručio je predsjedavajući Odbora za nadzor vlade Džejms Komer.

Demokrate i nekoliko nezavisnih svjedoka saopštili su da nema dokaza da je Bajden primao novac iz inostranstva dok je bio potpredsjednik.

Odbor motiviše politika

Svjedoci na pretresu, profesor Univerziteta Džordž Vašington Džonatan Tarli i forenzički računovođa Brus Dubinski, rekli su da odbor ima dovoljno dokaza da pokrene istragu o opozivu, ali ne i da opravda podizanje optužnice.

Još jedan profesor prava, Majkl Gerhart sja Univerziteta Sjeverne Karoline, rekao je da nije čuo kredibilne dokaze da se opravda istraga i upozorio odbor da ga motiviše politika.

Četvrti svjedok, bivša zvaničnica Sekretarijata za pravosuđe Ajlin O’Konor rekla je da je sekretarijat bio suviše blag tokom vođenja istrage o Hanteru Bajdenu, sinu američkog predsjednika, protiv kojeg je podignuta optužnica za posjedovanje oružja.

Poreska istraga Hantera Bajdena

Republikanci navode da su Bajden i njegova porodica lično profitirali od politike koju je vodio kao potpredsjednik tokom administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame između 2009. i 2017.

U odvojenoj tački, oni također navode da se Sekretarijat za pravosuđe miješao u poresku istragu Hantera Bajdena.

Bijela kuća saopštila je da je istraga neutemeljena i vođena politikom uoči predsjedničkih izbora 2024, kada će se Bajden vjerovatno još jednom suočiti sa republikancem Donaldom Trampom, kome predstoje četiri suđenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.