NY TIMES TVRDI

SAD nagovorio Izrael da odgodi kopnenu invaziju: Žele prvo osloboditi taoce

Američke vlada nastoji dobiti još vremena za pregovore o oslobađanju više od 200 talaca koje Hamas drži u Gazi

Agencije

D. H.

23.10.2023

Sjedinjene Države savjetovale su Izraelu da pričeka s kopnenom ofenzivom na Pojas Gaze, piše New York Times.

Izbjeći dodatno stradanje

Američke vlada nastoji dobiti još vremena za pregovore o oslobađanju više od 200 talaca koje Hamas drži u Gazi, piše američki medij, pozivajući se na vladine zvaničnike.

Cilj je da se izbjegne dodatno stradanje civila i osigura da više humanitarne pomoći stigne do populacije u Pojasu koji je pod blokadom, prenosi agencija dpa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) najavio je kopnenu ofanzivu nakon što je Hamas 7. oktobra u pograničnim područjima ubio više od 1400 ljudi. Od tog napada izraelska vojska iz zraka napada ono što naziva lokacijama Hamasa u gusto naseljenoj Gazi.

Hamas je u petak iznenada oslobodio dvoje američkih talaca, što je potaknulo američku vladu da savjetuje Izrael o odgodi kopnene ofanzive, tvrdi New York Times.

Hamas je upozorio da bi invazija Izraela vrlo vjerovatno spriječila daljnje oslobađanje talaca, rekao je za američke novine zvaničnik upoznat s pregovorima o njihovom oslobađanju.

Oni se prvenstveno odvijaju pod posredstvom Katara, zemlji bliskoj političkim liderima Hamasa.

Dodatno vrijeme

Odgađanjem kopnene ofanzive SAD želi osigurati i dodatno vrijeme kako bi se pripremio za napade proiranskih grupa na američke ciljeve diljem regije, piše New York Times. Vašington očekuje više takvih napada kad Izrael uđe u Pojas Gaze.

Portal Meduza citira izvore agencije Reuters u izraelskom vojnom vrhu, prema kojima još uvijek ne postoji plan za povoljan završetak rata. Naime, Izrael može trajno zaustaviti opskrbu i tranzit resursa - električne energije, hrane, druge robe u Gazu, ali to očito neće poboljšati sigurnost. Nedavni Hamasov napad pokazao je da dosadašnja izraelska izgradnja fizičkih prepreka, poput ograde na granici s Gazom i južnim Libanonom, uništavanje tunela prema Egiptu i pomorska blokada, ne rješava problem. A čak i ako očiste Gazu, ključni problem Izraela ostaje budućnost ovog područja. Dugotrajna okupacija sektora je nemoguća iz političkih razloga, a među Palestincima nema onih koji su spremni preuzeti odgovornost za život u Gazi, odnosno zamijeniti Hamasovu vladu nekom koja je manje radikalno nastrojena prema Izraelu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.