PALESTINSKI PREDSJEDNIK

Abas: Tražimo od SAD-a i Vijeća sigurnosti UN-a da zaustave izraelske napade na Gazu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas se obratio na vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje i Arapske lige

Mahmud Abas. AP

Anadolija

11.11.2023

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) pozvao je Sjedinjene Američke Države (SAD) i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) da ispune svoje odgovornosti u vezi s Palestinom i zaustave izraelske napade na Pojas Gaze.

Abas se obratio na vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje i Arapske lige, koji je počeo u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Istakao je da je Izrael eliminisao mogućnost dvodržavnog rješenja, da je implementirao izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u Jeruzalem, aneksiju, etničko čišćenje, politiku diskriminacije i blokadu Pojasa Gaze.

Sveobuhvatno političko rješenje

Naglasio je da neće prihvatiti vojno-sigurnosna rješenja koja implementira Izrael i da neće pregovarati o legitimnim pravima palestinskog naroda.

Naveo je da je Pojas Gaze sastavni dio palestinske države i da bi trebalo uspostaviti sveobuhvatno političko rješenje na svim palestinskim teritorijama, uključujući Jeruzalem i Pojas Gaze.

Abas je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da odobri punopravno članstvo palestinske države u Ujedinjenim narodima (UN), da pruži međunarodnu zaštitu palestinskom narodu i da bude garant rješenja dvije države koje predviđa uspostavljanje nezavisne i suverene palestinske države sa istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Također tvrdi da je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda.

Napominjući da međunarodna zajednica treba podržati institucije palestinske države da ispune svoje dužnosti na vlastitoj teritoriji i obnovu Pojasa Gaze, Abas je istakao važnost obezbjeđivanja resursa za jačanje palestinske ekonomije.

Borba pred sudovima

Abas je naglasio da će se palestinska država boriti da se "okupatorima" sudi pred međunarodnim sudovima.

- Izrael i svi koji ga podržavaju i štite u potpunosti su odgovorni za ubijanje i ranjavanje svakog djeteta, žene i Palestinca - rekao je Abas.

Pozvao je SAD da preuzmu odgovornost i intervenišu kako bi se zaustavili izraelski napadi.

- Mi posjedujemo ovu zemlju, Jeruzalem i sveta mjesta. Palestinska zastava će ostati visoko i okupacija će biti eliminisana - dodao je Abas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.