NAPAD NA JEMEN

Neven Kazazović za "Avaz": Kada dođe do jednog velikog rata, onda se ratovi šire kao prerijski požari

Prethodili su mu napadi na brodove u Crvenom moru, koji su ozbiljno ugrozili plovidbu i povećali troškove transporta

Kazazović: Mala zagonetka je zašto Huti ulaze u širi sukob. AP / Platforma X

Alen Bajramovic

12.1.2024

Napad na teritoriju Jemena pod kontrolom Huta je očekivan i na neki način najavljen, kazao je za portal "Avaza" vojni analitičar Neven Kazazović. Prethodili su mu napadi na brodove u Crvenom moru, koji su ozbiljno ugrozili plovidbu i povećali troškove transporta.

- Ovo samo potvrđuje tezu da, kad dođe do jednog velikog rata, onda se rat, naprosto, širi kao prerijski požar - kaže Kavazović.

Podsjeća da se gotovo 12 posto svjetske trgovine odvija kroz Crveno more i Suecki kanal, a zbog napada Huta bili su preusmjeravani oko Rta dobre nade, kako bi izbjegli opasnost.

- Sve to poskupljuje i plovidbu, osiguranje, naftu, pa i hranu. Zato je pokrenut ovaj napad koji za sada predstavlja rat na daljinu, korištenjem raketa i bombi. Huti imaju podršku Irana. Po meni, mala zagonetka je zašto Huti ulaze u širi sukob, a istovremeno nisu u mogućnosti da zauzmu cijeli Jemen - ističe Kazazović.

U svakom slučaju, s napadima na Gazu, širenjem sukoba na Jemen, uz rat u Ukrajini i još nekoliko desetina ratova, te porast vojnih budžeta na svim stranama, svijet ulazi u veoma neizvjesnu godinu. Kazazović kaže da je sve što vidimo dio jedne nove faze preslagivanja ukupnih odnosa u svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.