JEMEN

Hiappej: Američki i britanski napadi u Jemenu ograničeni čin samoodbrane

Hiappej je rekao da je upozorenje Hutima ostalo na snazi i da će vlada u narednih nekoliko dana vidjeti da li će napadi u Crvenom moru prestati.

Džejms Hiappej. Fena

FENA

12.1.2024

Američki i britanski napadi na vojne ciljeve Huta u Jemenu bili su ograničeni čin samoodbrane, i London ne planira odmah nikakve nove misije, izjavio je u petak britanski ministar.

Dvije zemlje pokrenule su napade iz zraka i mora na vojne ciljeve Huta u Jemenu kao odgovor na napade tog pokreta na brodove u Crvenom moru, od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi u oktobru.

Srazmjeran odgovor

Ministar britanskih oružanih snaga Džejmsa Hiappeja (James Heappey) kazao je da su udari srazmjeran odgovor i da je vlada svjesna potrebe da se izbjegne eskalacija u regiji.

- Naša sinoćnja akcija i akcija Amerikanaca predstavlja čin samoodbrane kako bismo se zaštitili od daljnjih napada na naše ratne brodove dok obavljaju svoj legalan posao - izjavio je Hiappej za radio stanicu Times.

- Naravno da imamo na imamo potrebu da osiguramo da to ne izazove regionalnu eskalaciju - kazao je.

Upitan o mogućim novim misijama u odvojenom intervjuu za BBC, on je rekao:

- Nijedna nije planirana odmah, i to je važna tačka. Sinoć je bio ograničen, proporcionalan, neophodan odgovor.

Udari bili "ciljani"

Njegovi komentari ponovljene su izjave američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena), koji je rekao da su udari bili "ciljani" i da neće oklijevati da poduzme dalje mjere ako bude potrebno.

- Britanski avioni poletili su iz baze Kraljevskog ratnog zrakoplovstva na Kipru i pogodili su dvije mete koje su bile uključene u lansiranje dronova i projektila u Crveno more - saopćio je Hiappej.

- Prvobitna procjena je pokazala da su napadi u četvrtak u 23,30 sati bili uspješni i da su se avioni vratili u bazu oko 03:30 sati petak ujutro - dodao je on.

Hiappej je rekao da je upozorenje Hutima ostalo na snazi i da će vlada u narednih nekoliko dana vidjeti da li će napadi u Crvenom moru prestati.

Upitan o kritikama nekih političkih protivnika da parlament nije dobio priliku da unaprijed raspravlja o napadima, Hiappej je rekao da je premijer Riši Sunak (Rishi) trebao donijeti takve odluke "na osnovu vojnih, strateških i operativnih zahtjeva - što je dovelo do tempiranja".

On je rekao da će parlamentu biti pružena prilika da raspravlja o "tim stvarima" na sjednici, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.