JEMEN

Oglasili se Huti: Zajednički napadi SAD-a i Velike Britanije bili "neefikasni"

Zvaničnik koji je dao izjavu obećava “snažan i efikasan odgovor” na napade od sinoć

Napadi na Jemen. Reuters

Z. K.

13.1.2024

Prvi put nakon zajedničkih napada SAD-a i Velike Britanije na Jemen oglasili su se Huti. Portparol Huta rekao je agenciji Reuters da su nedavni napadi SAD-a i Velike Britanije na Jemen, uključujući napad od sinoć, bili "neefikasni".

Nema povrijeđenih

Kako piše BBC, zvaničnik njihovog političkog biroa Ansarullah rekao je za Al Jazeeru, prenosi Reuters, da nije bilo povrijeđenih u posljednjem američkom napadu na Jemen.

Zvaničnik koji je dao izjavu također obećava “snažan i efikasan odgovor” na napade od sinoć.

Američka vojska izvela je kasno sinoć dodatni udar protiv Hutija u Jemenu, dan nakon pokretanja vala napada na gotovo 30 lokacija u toj zemlji kako bi degradirali sposobnost Huta da napadnu brodove u Crvenom moru, rekli su u petak Reutersu dva američka dužnosnika, a slično je objavio i CNN.

Dužnosnici, koji su Reutersu govorili pod uvjetom anonimnosti, odbili su dati dodatne pojedinosti. CNN je također prenio da je SAD izveo daljnje napade na lokacije Huta u Jemenu, prema američkom dužnosniku u petak navečer (po istočnom vremenu) te da su znatno manjeg opsega nego prethodne noći.

Glavni grad

- Gađali su radar koji koriste Huti - rekao je dužnosnik.

Huti su ranije u petak ispalili najmanje jedan protubrodski balistički projektil prema komercijalnom brodu, prenosi CNN. Rano u subotu TV kanal pokreta Huti Al-Masirah izvijestio je da SAD i Britanija napadaju glavni grad Jemena Sanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.