OPTUŽENI I ZA GENOCID

Međunarodni sud u Hagu donosi inicijalnu presudu u predmetu protiv Izraela

U ovoj fazi, ICJ će izdati hitne naloge prije nego što razmotri širu optužbu za genocidna djela u Gazi - proces koji će vjerovatno trajati godinama

Međunarodni sud pravde. AP Photo/Peter Dejong

FENA

26.1.2024

Najviši sud UN-a u petak donosi početnu odluku u predmetu protiv Izraela zbog navodnog genocida u Gazi, što je značajna presuda koju pomno prate na Bliskom istoku i širom svijeta. Međunarodni sud pravde mogao bi narediti Izraelu da prekine svoju vojnu kampanju u Gazi, izazvanu napadima Hamasa 7. oktobra bez presedana, ili da olakša humanitarnu pomoć.

Sud, međutim, neće donijeti presudu o tome da li Izrael zaista čini genocid u Gazi. U ovoj fazi, ICJ će izdati hitne naloge prije nego što razmotri širu optužbu za genocidna djela u Gazi - proces koji će vjerovatno trajati godinama. Slučaj je pokrenula Južna Afrika, koja kaže da Izrael krši Konvenciju UN-a o genocidu iz 1948. godine, postavljenu na pepelu Drugog svjetskog rata i holokausta.

- Južna Afrika ne mora da dokazuje da Izrael čini genocid. Oni jednostavno trebaju utvrditi da postoji vjerojatan rizik od genocida - rekla je za AFP Juliette McIntyre, stručnjak za međunarodno pravo sa Univerziteta Južne Australije.

Tokom dva dana saslušanja ranije ovog mjeseca u pozlaćenim salama Palate mira u Hagu, svijetu daleko od nasilja u Izraelu i Gazi, odjeveni advokati raspravljali su o tehničkim detaljima Konvencije o genocidu.

- Genocidi se nikada ne proglašavaju unaprijed - izjavila je Adila Hasim, vrhunski pravnik Južne Afrike.

- Ali ovaj sud ima koristi od proteklih 13 sedmica dokaza koji neosporno pokazuju obrazac ponašanja i povezane namjere koji opravdavaju uvjerljivu tvrdnju o genocidnim djelima - dodala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.