VOJNA POMOĆ

Velika Britanija šalje Ukrajini 10.000 dronova

Novi paket podrške vrijedan 381 milion eura za nabavku preko 10.000 dronova ukrajinskim oružanim snagama

Dronovi su uvelike pomogli ukrajinske ratne napore. UK MOD

D. Dž.

8.3.2024

Ujedinjeno Kraljevstvo je značajno pojačalo svoju podršku Ukrajini usred ruske invazije najavljujući novi paket podrške vrijedan 381 milion eura za nabavku preko 10.000 dronova ukrajinskim oružanim snagama. 

Ovu je najavu dao ministar odbrane Grant Šaps (Shapps) tokom svoje treće posjete Ukrajini, gdje se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Rustemom Umerovom kako bi potvrdio čvrstu posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini.

Povećano financiranje

Povećano finansiranje, koje sada iznosi oko 381 milion evra, predstavlja značajno povećanje u odnosu na prvobitnu najavu od 234 miliona evra koju je premijer dao u januaru. Cilj mu je pružiti širok spektar bespilotnih platformi, pretežno dronova s pogledom iz prvog lica (FPV), 1.000 kamikaza dronova za napad razvijenih u Velikoj Britaniji.

Očekuje se da će ove nove bespilotne letjelice, koje proizlaze direktno iz vodeće odbrambene industrije Ujedinjenog Kraljevstva, biti isporučene tokom 2024. godine, jačajući ukrajinske sposobnosti na bojnom polju. Prema Šapsovim riječima, cilj je naoružati Ukrajinu najsavremenijom tehnologijom, a istovremeno ohrabriti međunarodne partnere da podrže ovaj napor.

FPV dronovi

Ova najava uslijedila je nakon sastanka Odbrambene kontakt grupe Ukrajine predvođene SAD-om, koja okuplja preko 50 zemalja koje pružaju vojnu podršku Ukrajini. Ujedinjeno Kraljevstvo, u saradnji s Latvijom, predvodit će međunarodnu koaliciju čiji je cilj jačanje ukrajinskih mogućnosti drona.

I premijer i ministar vanjskih poslova istakli su važnost prikupljanja međunarodne podrške Ukrajini, a prošlog mjeseca je ministar odbrane pozvao saveznike u NATO-u da dodatno intenziviraju svoju posvećenost tokom sastanka ministara alijanse. Ovaj značajan doprinos Velike Britanije, sa ulaganjem od preko 117 miliona eura u pomorske kapacitete, ima za cilj da nastavi da mijenja tok sukoba u Crnom moru u korist Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.