LJEKARI BEZ GRANICA

Zdravstvena situacija u Gazi se pogoršava iz dana u dan

Ne postoji sigurna zona u Gazi. Ovo se odnosi i na ljude i na zdravstvene radnike - rekao je Mugajsib

Ljekari bez granica. Anadolija

Anadolija

11.3.2024

Zamjenik medicinskog koordinatora Ljekara bez granica (MSF) u Gazi Muhamed Abu Mugajsib (Muhammed Abu Mugaysib) izjavio je da se zdravstvena situacija u Gazi pogoršava iz dana u dan, javlja Anadolija.

Mugajsib je odgovarao na pitanja novinara AA o najnovijoj situaciji u Gazi, koja je pod intenzivnim napadima i blokadom Izraela, te poteškoćama u pružanju zdravstvenih usluga.

Ističući da je u Gazi ubijeno više od 30.000 ljudi, većinom žena i djece, Mugajsib je rekao: "Ovo je dovoljno da opiše trenutnu situaciju u Gazi."

Mugajsib je napomenuo da su, kao MSF, podržali nekoliko bolnica u gradu Rafahu na jugu Gaze, ali nisu mogli doći do drugih bolnica na sjeveru, u Khan Younisu i gradu Gazi.

- Ne postoji sigurna zona u Gazi. Ovo se odnosi i na ljude i na zdravstvene radnike - rekao je Mugajsib.

Naveo je da će raseljeni, posebno na jugu Gaze, imati velikih poteškoća tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana.

Podsjetio je da u šatorima u Rafahu živi oko 1,5 miliona ljudi.

Ističući da isporučena humanitarna pomoć Gazi nije dovoljna, Mugaysib je pozvao na povećanje humanitarne pomoći, uključujući i medicinsku pomoć, u Gazu.

Mugajsib je naveo da daju sve od sebe da pruže zdravstvenu zaštitu pacijentima ali da je situacija teža nego što se čini.

- Zdravstvena situacija u Gazi se pogoršava iz dana u dan. Trenutno postoji vrlo malo bolnica koje rade na jugu Gaze - dodao je Mugajsib.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.