PROGRAM ŠTEDNJE

Argentinski Senat odbacio Mileijev ekonomski "mega dekret"

Godišnja inflacija je prošlog mjeseca porasla na 276 posto, uz nivo siromaštva koji se popeo na 57 posto stanovništva

Havier Milei. Bloomberg

FENA

15.3.2024

Argentinski Senat je izglasao odbacivanje opsežnog "mega dekreta" predsjednika Havier Mileija (Javiera) o ekonomskim reformama, što je veliki udarac programu štednje libertarijanskog lidera dok pokušava da popravi posrnulu ekonomiju zemlje.

Pokretanje reformi

Milei, ekonomista autsajder čija stranka ima manjinu u Kongresu, preuzeo je dužnost u decembru i iskoristio svoje ovlasti predsjedničkog dekreta da provede mjere u rasponu od privatizacija do reformi rada.

Dekret, koji je prvobitno sadržavao više od 600 članova, odbijen je sa 42 prema 25, uz četiri suzdržana, i može se definitivno odbaciti samo ako ga odbije i argentinski donji dom.

Predsjednikova stranka u manjini u oba doma

Glasanje u četvrtak donijelo je drugi zakonodavni poraz nakon što su zakonodavci prošlog mjeseca zakočili odvojeni predloženi paket sveobuhvatnih reformi.

Opozicioni senator Martin Lousteau rekao je da je njegov glas protiv dekreta u četvrtak bio "veoma jednostavan: neustavan je".

Dekret iz decembra, objavljen samo nekoliko dana nakon što je formirana vlada novog predsjednika, pokrenula je Mileijev pristup šok-liječenju hroničnih ekonomskih bolesti Argentine, plan koji je uključivao njegovu devalvaciju lokalnog pezosa za više od 50 posto.

Vladine mjere uspjele su da pomjere fiskalnu i trgovinsku neravnotežu zemlje u povoljnom smjeru, a uz to su utjecale i na veći dio stanovništva. Godišnja inflacija je prošlog mjeseca porasla na 276 posto, uz nivo siromaštva koji se popeo na 57 posto stanovništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.