POJAS GAZE

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

U podršci ovim reformama, njemačka vlada će uskoro nastaviti saradnju s UNRWA-om u Gazi, kao što su to već učinile Australija, Kanada, Švedska i Japan

Njemačka vlada planira obnoviti saradnju s UN-ovom agencijom za Palestince. Anadolija

FENA

24.4.2024

Njemačka vlada planira obnoviti saradnju s UN-ovom agencijom za Palestince (UNRWA) u Gazi, saopćeno je u srijedu u zajedničkom saopćenju ministarstava vanjskih poslova i razvoja.

Odluka je uslijedila nakon istrage bivše francuske ministrice vanjskih poslova Katrin Kolona (Catherine Colonna) o tome jesu li neki zaposlenici UNRWA-e bili umiješani u napad Hamasa 7. oktobra.

Pregled neutralnosti agencije pod vodstvom Kolone u ponedjeljak zaključio je da Izrael tek treba poduprijeti svoje optužbe da su stotine članova osoblja UNRWA-e bili operativci u terorističkim skupinama u Gazi.

Njemačka ministarstva pozvala su UNRWA-u da brzo provede preporuke iz izvještaja, uključujući jačanje svoje funkcije interne revizije i poboljšanje vanjskog nadzora upravljanja projektom.

- U podršci ovim reformama, njemačka vlada će uskoro nastaviti saradnju s UNRWA-om u Gazi, kao što su to već učinile Australija, Kanada, Švedska i Japan, među ostalima - stoji u saopćenju ministarstava, javlja Reuters. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.