NACIONALNO JEDINSTVO

Fatah i Hamas dogovorili obnovu zajedničkih komisija

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da je u Pekingu, glavnom gradu Kine, održan nacionalni dijalog između Fataha i Hamasa

Lider Hamasa. Mreža X

Anadolija

30.4.2024

Palestinski pokreti otpora Fatah i Hamas dogovorili su se da zauzmu zajednički stav protiv izraelskih napada na Pojas Gaze i da ponovo aktiviraju zajedničke komisije, prenosi Anadolija.

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da je u Pekingu, glavnom gradu Kine, održan nacionalni dijalog između Fataha i Hamasa.

Na sastanku su se strane složile da bi zajedničke komisije ponovo trebalo da budu funkcionalne.

Strane su također navele da je neophodno koordinirati napore na Zapadnoj obali i u Al-Qudsu (Jerusalem) u borbi protiv napada ilegalnih jevrejskih doseljenika na sela, gradove i kompleks džamije Al-Aksa.

Fatah i Hamas naglašavaju neophodnost uspostavljanja nacionalnog jedinstva i okončanja podjele uključivanjem svih palestinskih grupa pod okrilje Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda, zauzimanjem zajedničkog stava protiv napada na Gazu, kao i stava o nužnosti povlačenja izraelske vojske iz Gaze i koordiniranog ulaska humanitarne pomoći.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lin Cien je u svojoj pisanoj izjavi naveo da su palestinske grupe imale konstruktivan dijalog i da su postigle napredak u mnogim pitanjima.

Pokreti Fatah i Hamas održali su sličan sastanak u Moskvi u februaru kako bi riješili svoje nesuglasice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.