MEDIJSKI IZVJEŠTAJI

Američki savjetnik Saliven razočaran napustio Izrael nakon razgovora o Gazi

Saliven shvata da izraelski premijer Benjamin Netanjahu nema strategiju za okončanje rata u Gazi

Saliven i Netanjahu. AP

Anadolija

22.5.2024

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan) napustio je Izrael “razočaran“ nakon razgovora s izraelskim zvaničnicima o sukobu u Pojasu Gaze, prema izvještajima izraelskih medija, javlja Anadolu.

-  Saliven shvata da izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) nema strategiju za okončanje rata u Gazi - objavio je izraelski javni servis KAN, pozivajući se na izjavu neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Susreti s ministrima

Američki savjetnik Saliven stigao je u Izrael u nedjelju u sklopu regionalne turneje koja je uključivala i posjetu Saudijskoj Arabiji. On je razgovarao s najvišim izraelskim zvaničnicima, uključujući Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta (Yoav Gallant) i ministra Benija Ganca (Benny Gantz).

- Saliven je stavio niz pitanja na raspravu, uključujući napad na Rafah i sporazum o taocima - javlja KAN.

Isti izvod navodi da je veliko pitanje koje zabrinjava američku administraciju to šta će biti “dan poslije“ u Gazi i ima li Izrael strategiju za okončanje rata.

Normalizacija odnosa

- Normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije također je bila među pitanjima o kojima je razgovarao američki savjetnik tokom posjete Izraelu - navodi KAN.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da je Saliven napravio značajan napredak ka velikom bilateralnom sigurnosnom sporazumu između SAD i Saudijske Arabije tokom proteklog vikenda. Priznao je da se ne može reći isto i za pregovore o palestinskom pitanju.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.