"MANJKAV JE"

Netanjahuov pomoćnik kaže da Bajdenov plan za Gazu "nije dobar dogovor", ali Izrael ga prihvaća

Jako želimo da taoci budu oslobođeni

Ophir Falk. YouTube

FENA

2.6.2024

Pomoćnik premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) potvrdio je u nedjelju da je Izrael prihvatio okvirni sporazum za zaustavljanje rata u Gazi koji sada predlaže američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), iako ga je opisao kao manjkav i da je potrebno mnogo više posla na njemu.

U intervjuu za britanski Sunday Times, Ophir Falk, glavni savjetnik za vanjsku politiku Netanjahua, rekao je da je Bajdenov prijedlog "dogovor na koji smo pristali - to nije dobar dogovor, ali jako želimo da taoci budu oslobođeni, svi".

- Postoji mnogo detalja koje treba razraditi - rekao je on, dodajući da se izraelski uslovi, uključujući "oslobađanje talaca i uništenje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije", nisu promijenili.

Bajden, čija je početna podrška izraelskoj ofanzivi ustupila mjesto otvorenim osudama velikog broja civilnih žrtava u operaciji, u petak je emitovao ono što je opisao kao trofazni plan koji je Netanjahuova vlada dostavila za okončanje rata.

Prva faza podrazumijeva primirje i povratak nekih talaca koje drži Hamas, nakon čega bi strane pregovarale o neograničenom prekidu neprijateljstava za drugu fazu u kojoj bi preostali živi zarobljenici bili oslobođeni, rekao je Bajden.

Čini se da taj redoslijed implicira da će Hamas nastaviti igrati ulogu u postepenim aranžmanima uz posredovanje Egipta i Katara - što je potencijalni sukob s odlučnošću Izraela da nastavi kampanju za eliminaciju islamističke grupe koju podržava Iran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.