LIČNOST DANA

Danijel Jule: Ispisao historiju

Bio je posljednji nakon prve utrke, a na kraju došao do velike pobjede

Jule: Prvi kojem je ovo uspjelo. AP

5.2.2024

Švicarski skijaš Danijel Jule (Yule) zauvijek se upisao u historiju alpskog skijanja. Jule je napravio nešto što nije niko prije njega i teško da će neko ponoviti.

Naime, on je slavio na slalomu u Šamoniju u okviru Svjetskog kupa u ponedjeljak. Postao je prvi takmičar koji je bio 30. nakon prve utrke, a na kraju je uspio preokrenuti stvari u svoju korist i doći do pobjede.

Ovo mu je bio sedmi trijumf u karijeri, ali sigurno najdraži. Drugi je bio njegov zemljak Loik Mejar (Loic Meiar) sa 16 stotinki zaostatka, a treći je Kleman Noel (Cleman), koji je bio vodeći poslije prve utrke, a na kraju je završio sa 18 stotinki zaostatka za Juleom. Zanimljivo je da je ovaj uspjeh postigao malo prije svog 31. rođendana.

Danijel Jule je rođen 18. februara 1993. godine u švicarskom Valaisu. Odrastao je sa željom da se takmiči u skijanju, a debitirao je na Svjetskom prvenstvu 2012. u Kicbilu s 18 godina.

Prve bodove na nivou Evropskog kupa osvojio je samo mjesec ranije. Od 2014. je redovan na utrkama Svjetskog kupa. U svojoj karijeri je do sada osvojio tri olimpijske medalje, od čega je jedna zlatna, koju je osvojio 2018. u Pjongčangu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.