KULTURA

Irfan Handukić na trijenalu grafike u Rusiji

Među 27 svjetskih umjetnika

M. Ču.

26.7.2014


Cijenjeni grafičar Irfan Handukić predstavljao je BiH na 7. međunarodnom trijenalu grafike "Ural Prient Trienal" održanom u ruskom gradu Ufa u istoimenoj galeriji.  

Na izložbi je predstavljeno 200 radova umjetnika iz 27 zemalja (Argentina, Armenija, Bugarska, Brazil, Njemačka, Indonezija, Rusija, Finska, Japan, Kanada, Meksiko, Italija, Turska...) izrađenih u tradicionalnim grafičkim tehnikama kao što su ksilografija, linogravura, litografija, akvatinta, mecotinta, suha igla...

 

Grafika našeg umjetnika predstavljena u galeriji ”Ufa”

 

- Ovo je moje drugo učešće na tom veoma značajnom trijenalu. Naš zadatak je bio da odgovorimo na temu „Čovjek, zemlja, vasiona" i mogli smo poslati po dva rada nastala u posljednje dvije godine. Ural je središte Rusije i posvećen je njihovom velikom umjetniku Mihailu Nesterovu. U njegovo ime, trijenale se održava od 1995. godine. Primijetio sam da imaju jaku komisiju sastavljenu od evropskih stručnjaka za grafiku i to je vrlo važno. Pred njima je bilo na hiljade grafičkih listova, a u izložbu su uvrstili samo najbolje - kazao nam je Handukić.
 
Za uspomenu na učešće u ovom značajnom umjetničkom događaju Handukić je dobio i katalog, ali saradnja tu ne prestaje.

- S umjetnikom, ukoliko im je njegov rad interesantan, predstavnici trijenala nastavljaju saradnju. U tom mjestu imaju jak muzej u kojem žele da baštine umjetnost tradicionalnog grafičkog tiska. Na prošlom trijenalu imao sam jedan otkup, a vjerujem da će tako biti i ovaj put - pojasnio je umjetnik, ističući da će uskoro imati samostalnu izložbu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.