BNP

„Bure baruta“ u petak

Makedonska premijera u Skoplju planirana je za 27. septembar

Premijerna izvedba predstave „Bure baruta“ u petak. D. Jurišić

D. J.

20.9.2018

Na početku 69. umjetničke sezone, jučer je u Zenici održana konferencija za medije povodom premijere predstave „Bure baruta“ rađene prema tekstu Dejana Dukovskog i u režiji Nine Nikolić, te u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija. Pred novinarima su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, rediteljica predstave Nina Nikolić i glumci Saša Handžić, Enes Salković i Nusmir Muharemović.

- Zahvaljujući inicijativi koja je došla iz Makedonije i velikoj podršci koju su ovom projektu dali tamošnje Ministarstvo kulture, Grad Skoplje i Makedonski nacionalni teatar, uspjeli smo kvalitetno implementirati ovaj kulturni projekt. Jedini uvjet s makedonske strane je bio da se predstava radi i izvodi u BiH, ali da ona nastaje prema tekstu makedonskog autora. Nažalost, s ovim odmakom od skoro dvije decenije nakon njene praizvedbe nemamo neke značajnije pomake, i dalje su agresija i nasilje sveprisutna pojava. Mi smo dobili dobar umjetnički proizvod koji će sigurno dugo trajati na našem repertoaru, a i vrlo ozbiljne partnere u makedonskim teatrima - rekao je Begagić.

Premijera na velikoj sceni zeničkog BNP-a je u petak, dok je reprizna izvedba dan kasnije. Makedonska premijera u Skoplju planirana je za 27. septembar, a reprizna u Bitolju dva dana kasnije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.