OTVORENO

Indira Kučuk - Sorguč o novoj predstavi "A onda je nešto puklo" za "Avaz": Bit će zabavno i šokantno

Riječ je o jednom intrigantnom tekstu koji je zasnovan na sarajevskom atentatu

Indira Kučuk - Sorguč. Arhiv

Piše: A.H.

13.5.2022

Premijerno izvođenje komedije “A onda je nešto puklo” autorice teksta i rediteljice Indire Kučuk Sorguč, najavljeno je za 19. maj. u Centru kulture i mladih u Jelićevoj 1.

U izvedbi Aldina Tucića i Negre Čičić u četvrtak će se odigrati premijera, a dan poslije, 20. maja repriza. 

- Riječ je o jednom intrigantnom tekstu koji je zasnovan na sarajevskom atentatu, mi smo to prozvali smiješna strana sarajevskog atentata. Riječ je o predstavi koja je parodija na sarajevski atentat i koja kroz vizuru nekoliko likova koji su se zatekli taj dan na ulici govori šta se zbilo taj dan, koja je prava istina, otkrivamo tajnu šta se dogodilo tog momenta na Latinskoj ćupriji. Osnovno je to da su to komični prijelazi, da je riječ o sarajevkom humoru, da je riječ o ljudima koji nose tu jednu humornu baštinu. Riječ je o deset likova, ljudi će moći prepoznat kontekst novog doba. Bit će jako zabavno, neobično i šokantno - rekla nam je Kučuk - Sorguč.

Poslije sarajevske premijere predstava putuje u Zagreb na Gumbekove dane kabarea 24. maja.

- Sve u historiji se može posmatrati na taj način tako da mi baštinimo ono što je nadrealni humor. Naš način na koji tumačimo jeste dakle da tu tadašnju zbilju pretvorimo u nešto iracionalno i komično ali istovremeno da joj damo drugačiji pogled, jer smo mi zasnovali naš tekst i predstavu na stilskim vježbama R. Queneaua na bazi toga da se jedan događaj probaci transformira kroz desetine načina - zaključila je autorica.





 

Aldin Tucić u jednom od likova. PR

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.