KOLUMNE

Milijarder iz ringa

Mayweather: Odlazi kao nepobijeđen

Piše: M. C.

28.8.2017

Flojd Džoj Mejveder (Floyd Joy Mayweather) najbolje je plaćeni bokser u historiji plemenite vještine. Nakon što je u meču protiv UFC borca Konrada Mekgregora (Mcgregor) iz Irske ostvario svoju 50. pobjedu u isto toliko mečeva i dostigao legendarnog Rokija Marsijana (Rocky Marciano), objavio je svoje konačno opraštanje od ringa i rukavica.  

U dosadašnjoj karijeri osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine te još 15 titula svjetskog prvaka u raznim kategorijama kao profesionalac. Odlazi kao nepobijeđen i, prema navodima iz američke štampe, sa skoro 1,5 milijardi dolara zarađenih od TV prava svojih borbi, ali i kroz brojne marketinške djelatnosti, te ogromne dobitke na kladionicama.

Ovaj oproštaj zapravo je njegov treći, jer je već dva puta kačio rukavice i klin, ali ih i opet skidao i navlačio na ruke. Svaki put bilo je to zbog „borbi stoljeća“ koje su mu donosile ogroman novac. Ovaj posljednji, protiv Mekgregora, donio mu je oko 200 miliona dolara.

Sav taj silni novac od njega je napravio i vrhunsku šou bizniz zvijezdu, pa je glumio (samog sebe) u tri filma, uz brojna pojavljivanja u TV programima u SAD, snimanja rep pjesama. Učestvovao je tako i u takmičenju „Ples sa zvijezdama“, u kojem je zauzeo 4. mjesto u SAD s partnerkom Karinom Smirnof iz Ukrajine.

Naravno, imao je i problema sa zakonom zbog nasilja u porodici i nanošenja povreda, pa je osuđivan najprije na uvjetne kazne i društveno koristan rad, ali, kako je bio povratnik u krivičnim djelima, dobio je i 90 dana zatvora.

Za Mejvedera bokserski stručnjaci kažu da je najbolji defanzivni bokser svih vremena. Onako kako se on brani u ringu, ne brani se niko, ali to ne znači da ne zna napadati. Naprotiv, u 27 borbi pobijedio je klasičnim nokautom. Osjetio je to i Mekgregor, kojeg je sudija u ringu spasio klasičnog nokauta u 10. rundi.

Mejveder je rođen kao Flojd Džoj Sinkler (Sinclair) 24. februara 1977. godine u Mičigenu. Nije oženjen, ali ima dva sina i dvije kćerke. Živi u vili od 2.000 kvadrata u Las Vegasu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.