KOLUMNE

Nepokolebljivi borac za bosanski jezik

Dedić: Ostao bez mnogih prava, ali nije odustajao

Piše: A. H.

18.11.2017

Uskoro će se navršiti pune četiri godine kako učenici bošnjačke nacionalnosti s prostora Konjević-Polja skupa sa svojim roditeljima vode iscrpljujuću borbu da u školama u entitetu u kojem žive uče svoj maternji – bosanski jezik te da nacionalnu grupu predmeta izučavaju kroz udžbenike historije, geografije… koji važe u školama Federacije BiH.  

Među onim roditeljima koji svih ovih godina nisu pokleknuli u traženju svojih prava je i Vehid Dedić iz Konjević-Polja, koji je skupa s Muhizinom Omerovićem i ostalima odbijao sve dosadašnje napade, ali i podle ponude da se, u zamjenu za neku privilegiju, okani traženja prava na bosanski jezik za svoju djecu.

I Vehid je, kao i mnogi roditelji koji već četiri godine svoju djecu vode na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, upravo zbog borbe za bosanski jezik ostao bez dječijeg dodatka na koji je, kao roditelj bez ikakvih primanja, u RS imao pravo. Ostao i bez mnogih drugih prava, ali nije odustao.

Odluka Osnovnog suda u Srebrenici, prema kojoj bošnjačka djeca u Konjević-Polju imaju pravo na svoj bosanski jezik, pobjeda je svjesnosti i odlučnosti njihovih roditelja, ali i znanja i angažmana njihovog advokata Nedima Ademovića. Po svjesnosti, ali i hrabrosti, svih ovih godina koliko u Konjević-Polju traje borba za bosanski jezik i zaštitu ljudskog i nacionalnog dostojanstva tamošnjih Bošnjaka, posebno se isticao roditelj Vehid Dedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.