KOLUMNE

Borac i u ratu i u miru

A. H.

11.2.2018

Nakon što je saznao za smrt saborca Safeta Redžića, bivšeg dugogodišnjeg predsjednika RVI FBiH, predsjednik Saveza RVI Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović s javnošću je podijelio nimalo ohrabrujuće informacije koje se tiču života boračke populacije. Nema dana, kazao je, kada do njega ne dođe vijest o teškoj bolesti ili smrti nekog od nekadašnjih saboraca, većinom oboljelih u najproduktivnijim godinama života.

Ne krijući podatke da su samo prošle godine u TK umrla 263 ratna vojna invalida, Hasanović ukazuje na teško, stresno stanje s kojim se, zbog neimaštine i egzistencijalnog bezizlaza, većina nekadašnjih boraca godinama nosi, smatrajući to „mirnodopskim projektilom“ od kojeg je većina o kojoj je govorio, bitku za život izgubila između 45. i 60. godine.

Fahrudin Hasanović pripada onoj kategoriji čelnika boračkih organizacija u FBiH koji, isključivo, javno iznose probleme boraca, ne prezajući od toga šta će moćni reći na njegove primjedbe, niti hoće li to što kaže goditi politici i političarima.

Tako je prije nekoliko dana javno upozorio na besmisao pravljenja spiskova takozvanih pokretača otpora u BiH, smatrajući da niko nema pravo sebi pripisivati sveopće narodno suprotstavljanje agresoru, a posebno ne oni u čijim je sredinama u prvim danima agresije izginulo, mučeno, silovano na hiljade nevinih civila.

Zbog svega što godinama čini u borbi za prava boraca, prvenstveno RVI, Fahrudin Hasanović godinama je, i to jednoglasno, biran na čelo Saveza RVI TK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.