KOLUMNE

Pravi kapiten

Gordić: Iskustvo u odlučujućim trenucima

N. C.

25.2.2018

Povreda Elmedina Kikanovića uoči utakmice košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Belgije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine odredila je da kapitensku ulogu u našem timu preuzme Nemanja Gordić. 

Ono što je potom sjajni plejmejker pokazao u dvorani „Mirza Delibašić“ pravi je primjer šta u jednom timu treba značiti kapiten.

Gordić je predvodio „Zmajeve“ do druge pobjede na putu prema Kini, minimalne, ali vrlo značajne (72:70). Bio je naš najefikasniji igrač sa 17 poena, a statistiku je upotpunio s pet asistencija, tri skoka i čak pet „ukradenih“ lopti Belgijancima. 

Igrajući oko 30 minuta, svojim iskustvom je značajno doprinio da se poslije pada u trećoj četvrtini naša reprezentacija rezultatski vrati i, kad je bilo najvažnije - u finišu, bude bolja.

Upravo zbog iskustva, smirenosti i ogromnog broja utakmica koje je odigrao u bogatoj karijeri, Gordić je bio u stanju pogoditi odlučujuće šuteve. Kada su se do kraja meča brojale sekunde, kod neriješenog rezultata, pogodio je dva slobodna bacanja za pobjedu. Izgleda jednostavno, ali to mogu samo veliki igrači.

Nemanja Gordić rođen je 25. septembra 1988. godine u Mostaru, a karijeru je počeo u trebinjskom Leotaru. Član reprezentacije BiH je desetak godina, a šampionske titule osvajao je s klubovima u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.