Foto: Gatman: Upozorava na novu Srebrenicu

Ličnost dana | Roj Gatman

Neumorni novinar

Autor: M. Aš.
11.03.2018 07:47
A
A
A

Roj Gatman (Roy Gutman), poznati svjetski novinar, koji je zbog izvještaja o etničkom čišćenju i otkrićima koncentracionih logora u BiH dobio najveće američko novinarsko priznanje, Pulicerovu nagradu, ponovo je u prvim novinarskim redovima, ovoga puta izvještavajući o stravičnim zločinima nad civilima na ratištu u Siriji. 

Ovaj neumorni istraživač i jedan od najslavnijih američkih novinara uporno svijetu ukazuje na stravične zločine i genocid nad nedužnim civilima. Ne samo u BiH, nego širom drugih ratom zahvaćenih zemalja i dalje puni novinske stupce i nije se umorio od traganja za istinom.

Njegovo novinarsko remek-djelo „Svjedok genocida“ o ratnim zbivanjima u BiH i danas se može razumjeti kroz prizmu ratnih strahota u Siriji, u Istočnoj Guti, gdje živi oko 400.000 stanovnika i otud njegovo i jučerašnje upozorenje da je Guta nova Srebrenica.

- To što naši lideri šute samo ohrabruje zlikovce na terenu da povećavaju razmjere zločina koje provode - upozorava Gatman, apelirajući na zaustavljanje krvoprolića u Istočnoj Guti, gdje dnevno strada na stotine civila.

Više o:

Roy Gutman