MISIJE

Ofanziva „Noćnih vukova“: Da li Putinovi bajkeri grade mrežu ekstremnih desničara u Srbiji?

Blic

16.3.2018

Putinovi "prijatelji", učesnici nacionalističkih marševa, sukoba u Ukrajini, ljudi s "crne liste" Sjedinjenih Američkih Država - to su "Noćni vukovi", ruski bajkeri koji će sljedeće sedmice posjetiti Srbiju.

Sve to ne bi bilo toliko čudno da se ne radi o ljudima, kako pišu i regionalni i svjetski mediji, koji su zapravo ruski ultradesničari, i ljudima kojima je, osim u SAD, zabranjen ulazak u Litvaniju, Poljsku, Gruziju..., piše Blic. 

Međutim, na spisku ovih zemalja od danas je i BiH, koja je vođi ove grupe Aleksandru Zaldostanovu i prvom čovjeku "Noćnih vukova" u Srbiji Saši Saviću, zabranila ulazak u zemlju.

To je potvrdio i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić. Odluka je dostavljena Graničnoj policiji BiH, a bosanski mediji pišu da će ostali članovi "Noćnih vukova" biti posebno tretirani.

Na svom proputovanju "Ruski Balkan", koje će trajati od 19. do 28. marta, misija im je istraživanje "kulturnog utjecaja ruske imperije na Balkanu". Prema programu puta, prva "stanica" bit će im Srbija, gdje će posjetiti Beograd, Novi Sad, ali i Niš, Kragujevac, Valjevo i Jagodinu, uz posjetu pojedinim srbijanskim crkvama i manastirima.

Kako navode mediji u regionu, oko dvadesetak ruskih državljana, sa Aleksandrom Zaldostanovom na čelu, u srbijansku prijestonicu stižu 19. marta, gdje će im dobrodošlicu poželjeti "Noćni vukovi" iz Srbije i Republike Srpske zajedno sa Mladenom Vasiljevićem, "bosanskim državljaninom nastanjenim u Beogradu za kojim je pravosuđe BiH raspisalo potjernicu, potražujući ga zbog ratnih zločina počinjenih na području Rogatice tokom 1992. godine".

Saradnja sa "Srbskom časti"

Također, navodi se i da su u planiranju rute "Noćnih vukova", učestvovali i "predstavnici Ambasade Rusije, Ruske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve, javne organizacije Srbije i Republike Srpske, uključujući organizacije sunarodnika koji žive u inozemstvu". 

U Srbiji bi društvo trebalo da im pravi izvjesni Nebojša Savić iz Niša, inače poštovalac Udruženja "Srbska čast", a za koje su početkom ove godine zvaničnici u BiH govorili da je, zapravo "paravojni eskadron". Inače, članovi ovog udruženja su se tada u maskirnim uniformama postrojavali u Banjoj Luci. 

Kako pišu mediji u regionu, i vođa "Noćnih vukova" iz Srbije Saša Savić, zapravo je mentor organizacije "Srbska čast".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.