SAOPĆENJE

Snage Euleksa nisu učestvovale u akciji kosovske policije

Agencije

27.3.2018

Misija Evropske unije nije učestvovala u akciji kosovske policije, izjavila je šefica Kancelarije EULEX-a za medije i javne informacije Dragana Nikolić-Solomon.

Solomon je to kazala agenciji Tanjug, odgovarajući na pitanje je li akcija hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića bila zajednička akcija kosovske policije i EULEX-a, s obzirom na činjenicu da su na terenu, zajedno s vozilima kosovske policije, bila i vozila Misije EU.

Upitana je li EULEX-u bilo poznato da je Beograd ispoštovao sve sporazume potpisane s Prištinom u vezi posjete zvaničnika, te da je blagovremeno najavljen dolazak Đurića, Solomon je odgovorila:

- Postoji dijalogom postignut sporazum o zvaničnim posjetama, koji obje strane moraju ispoštovati. EULEX ne obrađuje nikakve zvanične zahtjeve za posjete između predstavnika Beograda i Prištine - navela je Nikolić-Solomon u pisanoj izjavi za Tanjug.

- EULEX pažljivo prati situaciju i patrolira na sjeveru Kosova u skladu sa svojim mandatom, kao druga interventna instanca - istakla je šefica Kancelarije Misije EU za medije i javne informacije kasno sinoć, odgovarajući na upit kako ta misija vidi jučerašnje hapšenje Đurića i koje će konkretne mjere preduzeti.

- Policija Kosova je prva interventna instanca za sve sigurosne incidente na Kosovu - sve je što je Solomon napisala u odgovoru.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, u vanrednom obraćanju naciji nakon incidenata na Kosovu, rekao da su u tome učestvovale i snage Euleksa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.