MARŠ MIRA

Simbolična akcija podrške Palestincima na Kosovu

Civilni aktivisti su se u podne okupili na trgu “Skenderbeg“ u centru Prištine noseći palestinske zastave i transparente podrške palestinskom narodu

Ilustracija. Anadolija

Anadolija

15.2.2024

Kolektiv za feminističku misao i akciju organizovao je danas simboličnu akciju podrške Palestincima “u vrijeme kada se akcije Izraela proglašavaju genocidnim i na međunarodnim sudovima“.

Transparenti podrške

Civilni aktivisti su se u podne okupili na trgu “Skenderbeg“ u centru Prištine noseći palestinske zastave i transparente podrške palestinskom narodu.

“Pravda za Palestinu”, “Nema mira, bez oslobođenja”, “Ne ćuti nad etničkim čišćenjem”, “Bombardovanje djece, nije samoodbrana”, “Vlado, promjeni progenocidni stav”, samo su neke od poruka ispisane na transparentima.

- Vjerujemo u otporni potencijal organizacije i solidarnosti. Sada s Palestinom, sutra s bilo kim drugim ko je nepravedno ugrožen - poručili su iz Kolektiva za feminističku misao i akciju.

Oni navode da je “u ovom neviđenom vremenu cenzure, svaki glas koji govori u ime Palestine bitan".

- Izrael je bombardovao grad Rafah, u kojem se nalazi gotovo 1,5 miliona Palestinaca, i ubio oko 100 ljudi, ranio druge, uništio naselja i dodatno užasnuo čitav narod. Ovo bombardovanje ne ostavlja sigurnu zonu u kojoj Palestinci mogu da ostanu živi - navedeno je u njihovom proglasu.

Prošle godine isto organizovali marš podrške

Ističu da je “izraelski genocid nad Palestinom, koji se svakim danom odvija sve krvavije, jedan od najvećih užasa koje vidimo“ i poručuju da se ne može normalizovati društvena apatija prema genocidu nad Palestincima ili bilo kojim drugim narodom, bilo gde u svijetu.

Organizacija Kolektiv za feminističku misao i akciju prošle godine je u Prištini organizovala dva marša podrške Palestincima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.