ŽURILO SE SA IMENOVANJEM

Crnogorska vlada imenovala Predraga Burića za generalnog inspektora ANB-a

Pozicija generalnog inspektora ANB-a upražnjena je bila od 9. novembra 2023. godine

Predrag Burić. RTV Podgorica

N. H.

21.3.2024

Crnogorska vlada je na današnjoj sjednici za generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovala bivšeg službenika tajne službe i aktuelnog predsjednika crnogorskog aikido saveza Predraga Burića, pišu crnogorske "Vijesti".

Njegovo imenovanje na najvažnijoj poziciji Unutrašnje kontrole ANB-a je pripremljeno na prijedlog premijera Milojka Spajića.

Pozicija generalnog inspektora ANB-a upražnjena je od 9. novembra 2023. godine, kada je aktuelna Vlada smijenila Artana Kurtija s te pozicije u šemi tajne službe.

Vladi se, kako tvrde upućeni, žurilo da imenovanje Burića završi prije nego Upravni sud donese odluku po tužbi Kurtija, koji je tvrdio da je nezakonito smijenjen s ključne pozicije unutar sistema unutrašnje kontrole obavještajne agencije...

Burić je začetnik aikido sporta u Crnoj Gori i dugogodišnji je instruktor i predsjednik crnogorskog aikido saveza, gdje u Upravnom odboru funkciju potpredsjednika od kraja 2021. godine pokriva Sreten Kankaraš, ujak aktuelnog šefa Vlade, za kojeg u bezbjednosnim krugovima tvrde da iz sjenke povlači važne kadrovske i druge poteze.

Uoči imenovanja Burića za generalnog inspektora urađena je bezbjednosna provjera, ali za pokrivanje te pozicije potrebni su pozitivni psihološki testovi, provjera Komisije za prijem kandidata...

Prema nedavnim dopunama Zakona o ANB-u, za imenovanje pozicije generalnog inspektora traže se i uslovi iz člana 27a, odnosno da kandidat ispunjava iste uslove za zasnivanje kao i za službenika ANB-a ali i najmanje pet godina iskustva.

Unutrašnja kontrola rada u Agenciji se odnosi na - zaštitu podataka, efikasnost realizacije programa i planova rada, primjenu i prekoračenje ovlašćenja, finansijsko poslovanje ali praćenje izvršenja zadataka službe...

Generalnog inspektora postavlja i razrješava Vlada, a imenuje se na pet godina.

Za svoj rad odgovoran je Vladi, kojoj podnosi godišnji izvještaj o izvršenoj kontroli, direktoru Agencije, ali i nadležnom skupštinskom radnom tijelu.

Inspektor podnosi direktoru ANB-a izvještaj o svim pitanjima od značaja za rad službe, povredi zakona i drugih propisa, kao i o drugim saznanjima do kojih dođe tokom kontrole.

Generalni inspektor je dužan da daje preporuke i određuje rok za otklanjanje nedostataka...

Direktor ANB-a je Boris Milić koji od oktobra 2022., prvo u v.d. a potom i punom mandatu, rukovodi tajnom službom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.