REAKCIJE

Institut za istraživanje genocida Kanada: Drugi amandman Crne Gore neprihvatljiv

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje entiteta RS u sklopu BiH

Milojko Spajić. Gov.me

S. S.

14.5.2024

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) analizirao je amandmane koje je Vlada Crne Gore podnijela na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Posebno je analiziran drugi amandman, u kojem piše: "... potvrđujući nepovrjedivost Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

- Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje entiteta RS u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom. Navedeni drugi amandman služi Vladi Crne Gore da po strateškim pitanjima na zapadnom Balkanu potvrdi lojalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, negatoru genocida u Srebrenici i negatoru navedene rezolucije.

Internacionalni ekspertni tima IGK upozorava da eventualno prihvatanje drugog amandmana znači pobjedu nacionalističke, agresivno-genocidne politike Slobodana Miloševića i njegovog establišmenta. Ovim amandmanom želi se u Ujedinjenim nacijama zaštititi entitet RS kao trajna kategorija. Imajući navedeno u vidu, smatramo potpuno neprihvatljivim drugi amandman i tražimo od sponzora i kosponzora Rezolucije njegovo potpuno odbijanje. Podržavajući rezoluciju, prepoznajemo bol i patnju onih koji su iskusili masovna zvjerstva i odlučni smo u našoj odgovornosti da spriječimo dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje genocida. To je i znak podrške BiH u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu - poručili su iz IGK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.