BIH

Tuzla: Centar za autizam mogao bi biti otvoren u oktobru

Izgradnju dijela Centra pomogla Vlada Tuzlanskog kantona

Piše: E. Sk.

26.3.2018

Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici zadužila je Ministarstvo rada i socijalne politike da pokrene proceduru odobravanja izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve u iznosu od 150.000 KM koja će biti utrošena za nastavak gradnje Centra za autizam u tuzlanskom naselju Bukinje.

Odgovarajuća ustanova

Gradnju ovakvog centra Vlada FBiH ocijenila je opravdanim nakon što su prihvaćene preporuke Ombudsmena za ljudska prava BiH. No, za završetak gradnje i stavljanje u funkciju Centra za autizam, prema preliminarnim procjenama, potrebno je još oko 550.000 KM.

- Prvi put poslije naše jedanaestogodišnje borbe dobili smo podršku Vlade FBiH. Isplatila se upornost i istrajnost u težnji da se realizira pravedan cilj. A naš cilj je da djeca s autizmom imaju odgovarajuću ustanovu – kaže Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece osoba s autizmom (URDOSA).

Pomoć u gradnji depandansa pružila je Vlada Tuzlanskog kantona u iznosu od 300.000 KM. No, ugovor s austrijskom organizacijom „Hilfswerk“, koja je trebala osigurati još 700.000 KM, nikada nije realiziran.

- Ugovor se morao raskinuti, a Vlada TK se obavezala da će pronaći nove donatore ili humanitarne organizacije. Vlada TK je u međuvremenu osigurala 100.000 KM, Grad Tuzla 50.000 KM, tako da mi imamo oko 30 posto neophodnih sredstava za gradnju. Međutim, imamo i obećanja da će nedostajući dio novca biti osiguran i da će Centar za autizam biti otvoren u oktobru 2018. godine - kaže Sadiković.

Sadiković: Jedanaestogodišnja borba

Javna ustanova

Centar za autizam bit će regionalnog karaktera i jedini takve vrste u BiH. Nakon izgradnje ovog centra, nabavke opreme, morat će se formirati javna ustanova i zaposliti školovani kadar. No, napominje Sadiković, najvažnije je da se gradnja centra što prije okonča.

Rehabilitacioni ciklus 

Autistična djeca u Tuzlanskom kantonu imaju pravo na devetogodišnji rehabilitacioni ciklus. No, ranijih godina Vlada TK izdvajala je sredstva i za djecu kojoj je to pravo isteklo. Vlada TK je na taj način pokazala dobru volju prema djeci i njihovim roditeljima, ali, smatra Meho Sadiković, šira društvena zajednica mora promijeniti svoj odnos prema autističnoj djeci, kao što je to, naprimjer, urađeno u Hrvatskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.