ZDRAVA HRANA

Višnje i trešnje nisu samo poslastica: Čuvaju srce, djeluju na hronične bolesti i obiluju vitaminima

Antioksidansi u višnjama smanjuju razinu hemijskih spojeva koji uzrokuju reumatoidni artritis

Djeluju pozitivno na zdravlje. Pixabay

Dž. R.

prije 7 dana

Sezona je slatkih i popularnih višanja i trešanja, a one obiluju vitaminima, mineralima i fenolnim komponentama koje djeluju pozitivno na ljudsko zdravlje.

Nutritivna svojstva

Višnje i trešnje su zdrave voćke čiji nutritivni sastav uveliko ovisi o sorti i načinu uzgoja. Međutim, 100 g višanja i trešanja ima energetsku vrijednost od oko 50 kalorija.

Od minerala sadrže kalcij, kalij, magnezij, željezo, fosfor, cink.

Od vitamina višnje i trešnje sadrže najviše vitamina C, ali i tiamin, riboflavin, vitamin A, niacin, pantotensku kiselinu i piridoksin.

Također, od ugljikohidrata višnje i trešnje sadrže i dijetalna vlakna koja ljudski organizam ne može probaviti pa potiču rad crijevnih mišića i poboljšavaju probavu. Treba uzeti u obzir da sadrže voćni šećer pa se ne preporučuje konzumacija u količinama većim od otprilike jednu ili dvije šoljice dnevno.

Također, svoju crvenu boju višnje i trešnje zahvaljuju biljnim pigmentima antocijanima, koji djeluju antioksidativno. One posjeduju i određene koncentracije beta karotena, luteina i zeaksantina, pigmenata koji štite zdravlje organizma, a posebno funkcije vida i kože.

Ljekovita svojstva višanja i trešanja se najčešće pripisuju dijetalnim vlaknima, vitaminima, mineralima i fenolnim komponentama.

Smanjuju upale

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition je utvrdilo da konzumacija višanja smanjuje pojavu nekoliko biomarkera povezanih s hroničnim upalnim bolestima.

Antioksidansi u višnjama smanjuju razinu hemijskih spojeva koji uzrokuju reumatoidni artritis. Naime, sok od višnje može olakšati simptome upale zglobova za ljude koji pate od artritisa i gihta.

Trešnje imaju sličan učinak jer sadrže kvercetin koji djeluje kao antioksidans.

Pravilan rad imuniteta i probave

Jedna šoljica trešanja ili višanja sadrži 25 posto dnevno preporučene količine vitamina C i više od dva grama vlakana.

Vitamin C ključan je za pravilno funkcioniranje imuniteta te sintezu proteina kolagena, najviše nađenog u hrskavici i koži.

Dijetalna vlakna potiču rad crijevnih mišića te potiču pravilan rad probave.

Mogu poboljšati rad mozga

Višnje i trešnje poboljšavaju rad vašeg mozga, a istraživanja su pokazala da ovo voće može smanjiti simptome Alzheimerove bolesti i Huntingtonove bolesti.

To se objašnjava djelovanjem vitamina B skupine koji se mogu naći u višnjama i trešnjama, a koji povoljno djeluju na nervni sistem.

Sprečavaju oštećenje mišića

Sportaši koji su tokom treninga pili sok od ovog ukusnog voća nakon vježbe su osjećali znatno manje boli.

Višnje i trešnje bogate su antocijaninom koji pomaže kod preveniranja oštećenja mišićnog tkiva.

Čuvaju srce

Antocijanin, koji ovom voću daje crvenu boju, također može imati pozitivan efekat na zdravlje srca.

Trešnje i višnje smanjuju koncentraciju “lošeg” holesterola u krvi i štite od srčanog, ali i moždanog udara.

Održavanje zdravlja očiju

Zbog toga što sadrže pigmente beta karoten, lutein i zeaksantin, konzumacija višanja i trešanja doprinosi pravilnoj funkciji vida i čuvanju zdravlja očiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.