SJEVERNOISTOČNA REGIJA

Više od 30.000 Rusa juriša na Harkiv

"Modificirani su položaji ukrajinske vojske" kako bi se "spasili životi branitelja"

Ukrajinski vojnici. AP/Andriy Andriyenk

N. Aj.

14.5.2024

Borbe u Ukrajini nastavile su se u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje je ruska vojska pokrenula ofanzivu i zauzela desetke četvornih kilometara, dok Kijev tvrdi da je ojačao odbranu tog područja. Ruske snage prešle su granicu u petak i napadaju u smjerovima Lipci i Vovčansk, dva lokaliteta koja se nalaze oko dvadeset odnosno pedesetak kilometara sjeveroistočno od Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ukrajinska vojska jučer je priznala da ruske snage napreduju u ofanzivi na sjeveroistoku regije. Predsjednik Volodimir Zelenski ipak je navečer u svom obraćanju uvjeravao da Kijev izvodi "protunapade" i da je sektor ojačan. 

- Uništavamo pješaštvo i opremu okupatora - rekao je.

Prema Zelenskom, ukrajinske vlasti također su primijetile "neprijateljske aktivnosti", odnosno "diverzantske skupine" i "udare", u drugim pograničnim regijama Sumi i Černihiv, u sjevernoj Ukrajini.

Na nekoliko područja izloženih "intenzivnoj neprijateljskoj vatri" na smjerovima Kramatorsk i Pokrovsk na istoku zemlje, "modificirani su položaji ukrajinske vojske" kako bi se "spasili životi branitelja", objavio je jučer navečer ukrajinski glavni stožer na Facebooku.

U intervjuu za AFP, sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksandr Litvinjenko procijenio je da "više od 30.000" ruskih vojnika napada regiju Harkiv. No, istaknuo je i da zasad nema "prijetnje" za grad Harkiv, udaljen tridesetak kilometara od sukoba, a koji je prije ruske invazije imao gotovo milion i pol stanovnika.

Ranije u ponedjeljak, guverner regije Oleh Sinjehubov rekao je da je više od 30 mjesta pogođeno ruskom topničkom i minobacačkom vatrom. Iznio je i podatak da su s tog područja evakuirana 5.762 civila.

- Planiran je odlazak još oko 1.600 ljudi, unatoč "prilično kompliciranoj situaciji - rekao je Sinjehubov.

Prema Telegram kanalu DeepState, bliskom ukrajinskoj vojsci, Rusi su uspjeli zauzeti pojas od oko 70 četvornih kilometara u regiji Lipci i još jedan od 34 četvorna kilometra prema Vovčansku.

Ukrajinske vlasti sedmicama su upozoravale da bi Moskva mogla pokušati napasti sjeveroistočne granične regije Ukrajine, suočene s kašnjenjem zapadne pomoći i manjkom vojnika. S tim u vezi, Sjedinjene Države uvjeravaju da će učiniti "sve što je u njihovoj moći" kako bi brzo opskrbile Ukrajinu oružjem, rekao je u ponedjeljak Džejk Salivan (Jake Sullivan), savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Ovaj ruski napredak dolazi u trenutku iznenadne smjene ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, nakon dvije godine sukoba u Ukrajini bez jasnog ishoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.