IZBORI

Počeli izbori u Rusiji, već otvorena glasačka mjesta na dalekom istoku

AFP

Informer.rs

17.3.2018

Na ruskom dalekom istoku danas su otvorena biračka mjesta za izbor predsjednika Rusije na kojima se očekuje da će pobjedu odnijeti aktuelni šef države Vladimir Putin.

Zbog 11 vremenskih zona, glasanje je počelo u regionima Čukotka i Kamčatka.

Birališta u baltičkoj enklavi Kalinjingradu biće zatvorena sutra u 19.00 sati po griničkom vremenu.

U trci za predsjednika Rusije je osam kandidata, a apsolutno najveće izglede za pobjedu ima Vladimir Putin.

Prema anketama, Putin uživa podršku oko 80 posto građana - što bi mu lako moglo donijeti još jedan šestogodišnji mandat.

Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika 2000. godine, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u definiranju budućnosti zemlje.

Među ostalim predsjedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski (Zhirinovsky), biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski (Grigory Yavlinsky), lider Partije rasta i privredni ombudsmen Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin (Sergey), TV voditeljica i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak (Ksenia Sobchak), koju je nominirala Građanska inicijativa i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin (Maxim).

Izbore će, kako je najavljeno, pratiti 400 stranih novinara, a ukupno 13.200 novinara širom Rusije.

Glasanje će posmatrati šest međuparlamentarnih organizacija i oko 150 međunarodnih posmatrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.