HOLIVUD

Nekada bila najveća teen zvijezda na svijetu, a onda samo nestala

Džulija Stajls. Agencije

Avaz.ba / Index. hr

7.10.2019

Džulija Stajls (Julia Stiles) bila je jedna od najvećih tinejdžerskih zvijezda i idola devedesetih i ranih 2000-ih, a zatim je odjednom prestala dobivati velike uloge.

Danas 38-godišnja holivudska glumica pojavila se ​​u brojnim blockbusterima u kasnim 90-ima i ranim 2000-ima, no nakon nekoliko godina u kojima je dobivala isključivo vodeće uloge, to se odjednom promijenilo jer nije mogla postići tranziciju iz teen zvijezde u "odraslu glumicu".

Počela je glumiti s 11 godina, a prvu veću ulogu imala je u trileru Wicked iz 1998. godine. Iduće godine glumila je u popularnoj tinejdžerskoj komediji "10 razloga zašto te mrzim" (10 Things I Hate About You), uz pokojnog Hit Ledžer (Heatha Ledger).

Nakon te uloge tad 18-godišnja Stajls glumila je u nizu romantičnih komedija koje su postale omiljene među tinejdžerima. 2000. godine našla se uz bok Frediju Princu Jr. (Freddie Prinze Junior) u filmu "Prva ljubav" (Down to You) koji joj je donio nekoliko nominacija za nagradu Teen Choice Awards, prenosi Index.hr.

Već iduće godine uslijedila je jedna od njenih najuspješnijih uloga - balerine u filmu Save The Last Dance, koji je do danas njen najprofitabilniji film sudeći prema podacima s IMDba - zaradio je više od 91 milion dolara samo u SAD-u, više od filmova kao što su Prljavi ples i Footloose.

Nakon toga Stajls se nastavila pojavljivati u filmovima, no većina njih nije zaradila značajan iznos ni dobre kritike. Uprkos tome što je već zagazila u srednje dvadesete, Stajls je još uvijek dobivala samo tinejdžerske uloge, uključujući romantičnu komediju iz 2004. godine, The Prince & Me.

Iako su je njeni mladi fanovi hvalili, a i opet je nominirana za Teen Choice Award, film nije dobio dobre kritike.

U nedavnom intervjuu izjavila kako se borila da razbije stereotipe o sebi kao tinejdžerskoj zvijezdi pri čemu je režiseri i producenti nisu povezivali s ulogama za odrasle.

- Mislim da sam prije nekoliko godina bila frustrirana time što niko nije znao što bi sa mnom", rekla je za Daily Beast. "Znate, imala sam nekog uspjeha u dvadesetima i sad sam na drugačijem mjestu u životu i nisam se uklapala nigdje."

"Osjećala sam se kao da skačem s posla na posao s kojim zapravo nisam bila povezana", dodala je te otkrila kako je počela brinuti kamo joj ide karijera. Da nije dobila ulogu u prvom filmu iz popularne franšize o Bourneu (The Bourne Identity, 2002.), kaže kako možda uopće ne bi imala glumačku karijeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.