BIH

Grabar-Kitarović u Sarajevu: Potpunom ravnopravnošću Hrvata dajemo punu potporu BiH napretku ka EU

A. Durgut/Avaz.ba

E. MASLO

17.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Sarajevu je održana konferencija za medije.

Kako je novinarima rekao Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, čast mu je da su danas mogli razgovarati sa hrvatskom predsjednicom.

- Primarni vanjsko-politički prioritet BiH ostaju euroatlantske integracije - rekao je Čović, zahvaljujući se hrvatskoj predsjednici na svemu što je do sada učinila za BiH na tom polju.

Čović: Iako se nalazimo u izraženoj predizbornoj kampanji, cilj je da BiH zadrži primarni vanjskopolitički prioritet

Čović je pozvao hrvatsku predsjednicu da Hrvatska iskoristi svoj položaj u Evropskoj uniji kako bi promovirala BiH da kandidatski status naše zemlje u EU bude realnost ove godine, a ne neka daleka budućnost.

Napomenuo je da se nalazimo u predizbornoj kampanji, ali da je cilj jasan.

- Cilj je da BiH zadrži primarni vanjskopolitički prioritet, a to su EU integracije. Koliko god kasnimo s nekim detaljima, pritom mislim na Upitnik Evropske komisije, vjerujem da BiH i dalje zaslužuje vašu pažnju i utjecaj unutar članica NATO saveza da aktiviramo MAP. Ova godina je pravo vrijeme, a bojim se da bismo sa bilo kakvim zaostatkom otežali komunikaciju nas u BiH kada je riječ o NATO savezu - kazao je Čović. 

On je dodao da je prioritet jačanje privrednih odnosa, izgradnji svih oblika infrastrukture kako bi mladi prepoznali mogućnost investiranja u BiH, a da ne odlaze u svijet.

Kazao je da, iako je iako u BiH izborna godina, radit će na jačanju reformskih aktivnosti.

Najavio je i rješavanje pitanja budžeta za narednu fiskalnu godinu na svim nivoima te je istakao da unutrašnje odnose moramo rješavati sami, ali da imamo partnera u Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović se zahvalila na srdačnom dočeku.

Ona je rekla da je došla kao prijatelj BiH te da Hrvatska drži do BiH.


- Želim se zahvaliti članovima Predsjedništva BiH na srdačnom dočeku i otvorenom razgovoru. Moram reći da me veseli biti ovdje u Sarajevu i pružiti podršku, jer sam došla u BiH kao prijatelj, kao predsjednica Hrvatske, jedne od najbližih susjeda. Drago mi je što sam danas u Sarajevu da pružim podršku kao prijatelj BiH, koji ovoj državi ne želi ništa drugo nego samo dobro ka napretku ka EU I NATO savezu - kazala je Grabar-Kitarović.

Kazala je novinarima da su imali otvorene razgovore i smatra da je to put za naprijed.

- Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati komunikaciju i da ćemo se češće čuti i u okvirima prioniti na rješavanje svih otvorenih pitanja. Želim istaći ogromni potencijal koji imaju BiH i Hrvatska u bilateralnim odnosima, prije svega kada je privreda u pitanju - istakla je hrvatska predsjednica.

Rekla je da Hrvatska želi pružiti svu pomoć BiH.

Trgovinska razmjena iznosila je približno 1,6 milijardi eura u 2017.

-  Sam interes hrvatskih ulagača govori koliko je Hrvatskoj važna BiH i da se ide u dalju stabilizaciju i reforme na putu prema članstvu u EU. Hrvatska je uložila gotovo milijardu eura u privredu BiH, a trgovinska razmjena iznosila je približno 1,6 milijardi eura u 2017. Više od pola miliona turista iz BiH je prošle godine posjetilo BiH, a želim dodati da u BiH ima oko 200 kompanija iz Hrvatske. Hrvatska doslovno grli BiH geografski i nadam se, u svakom drugom smislu - kazala je Grabar-Kitarović.

Istakla je da se mnogo toga izvlačilo iz konteksta u posljednje vrijeme i stavljalo njoj ili Hrvatskoj na dušu.

- Dijalog je najbolji za to. Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese Hrvatske i hrvatskog naroda, a naravno da želim graditi prijateljske odnose sa svim susjedima, a posebno sa BiH. Ova zemlja nema i neće imati većeg zagovornika od Hrvatske kada je u pitanju evropski put - rekla je hrvatska predsjednica.

Naglasila je da je neophodno poštivanje jednakopravnosti svih naroda u BiH.

- BiH je domovina i hrvatskog naroda. Nažalost, često se u BiH posmatraju stvari kao da su dobitak za jedan narod, a gubitak za drugi. To uopće nije tako i to tako ne treba doživljavati. Hrvati u BiH žele samo mir i ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima. Oni nisu i neće biti nacionalna manjina u ovoj državi. Potpunom ravnopravnošću Hrvata dajemo punu potporu BiH napretku ka EU.

Poželjela je da nakon jesenjih izbora BiH ne završi u paralizi kao što je to slučaj sa Mostarom, već da je neophodno funkcioniranje svih institucija.

Podsjetimo, Grabar-Kitarović jutros je stigla u BiH nakon čega je svečano dočekana uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH.


(Video: A. Durgut/Avaz.ba)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.