ODGOVOR ČOVIĆU I DODIKU

Obraćanje predstavnika četiri NVO: Kad bi svaki narod tražio svoju državu, izbio bi treći svjetski rat

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, izjavio je da su pozivi na otcjepljenja u BiH i zaokruživanje nacionalnih prostora u države, pozivi na nove sukobe i ratove:

Konferencija četiri organizacije. Screenshot

Piše: D. H.

30.10.2020

Press konferencija u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća - Građanski pokret za ravnopravnost i Krug 99, povodom najava Milorada Dodika i Dragana Čovića o iniciranju ideje o razdruživanju naroda u BiH.

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, izjavio je da su pozivi na otcjepljenja u BiH i zaokruživanje nacionalnih prostora u države, pozivi na nove sukobe i ratove:

- U svijetu postoji nekoliko hiljada etničkih grupa. Zamislite kada bi svaka sada tražila svoju državu, pa to bi bio treći svjetski rat, istakao je Kulenović.

Kulenović je istakao da treba težiti graditi državu koja će biti zasnovana na univerzalnim principima građanske države i jednakosti pred zakonom.

-Floskule o etničkom razdruživanju nemaju nikakvu šansu da zažive. Patološke političke strukture su radi očuvanja vlastite moći i vlasti spremne da žrtvuju buduće živote, sudbinu svih ljudi, da narod odlazi iz BiH, a ne vraća se, da otvore novi rat, naveo je Kulenović.


Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, kazao je da se obraćaju javnosti povodom inicijative koju je najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, koji kaže da u slučaju da se ne prihvate njegovi zahtjevi u vezi sa promjenom Ustava i Izbornog zakona, da će on sa Draganom Čovićem pozvati na samoopredjeljenje ili razduživanje naroda.

- Dakle, ponovo besmislene, anticivilizacijske i retrogradne izjave. Niti Dodik kao predsjednik političke stranke, niti Čović, ne predstavljaju nikakve narode i ne mogu predvoditi nikakvo samoopredjeljenje naroda. Postoji druga vizija Bosne i Hercegovine, ona koja se izgradila tokom gotovo hiljagodišnjeg postojanja, a to je Bosna u kojoj svi ljudi bez obzira na vjersku i nacionalni pripadnost vole svoju zemlju i žele da je grade na bazi jednakopravnosti na cijelom teritoriju - rekao je Zlatar.

Dodao je da ove organizacije imaju zajednički stav u kojem u potpunosti odbacuju bilo kakvo samoopredjeljenje naroda te da predsjednik niti jedne od stranaka ne predstavlja bilo koji narod, već svoju stranku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.