SIMBOL KOMEDIJE

Miodrag Petrović Čkalja, glumac koji je kobnih 90-tih govorio protiv rata: Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske

Njegove riječi koje je izgovorio nakon što je primio nagradu za životno djelo "Car konstantin" naprosto slamaju srce, a glumac nije krio da je živio u bijedi

Piše: N. Aj.

20.10.2021

Miodrag Petrović Čkalja. Arhiv

Legendarni glumac Miodrag Petrović Čkalja preminuo je prije 18 godina na današnji dan, a njegove čuvene replike iz mnogobrojnih filmova i serija često se ponavljaju i danas.

Rođen je 1. aprila 1924. godine u Kruševcu, kao četvrto dijete Čedomira i Hristine Petrović. U rodnom Kruševcu je završio gimnaziju, gdje je i počeo da se bavi glumom u dramskoj sekciji. Nakon Drugog svjetskog rata upisuje studije veterinarske medicine u Beogradu i nastavlja da se bavi glumom.1946. počinje njegova profesionalna glumačka karijera, a od 1976. je imao status slobodnog umjetnika.

Bio je simbol komedije. Arhiv

Život mu nije bio lak

Ostvario je veliki broj legendarnih uloga u serijama i filmovima, a neke od najzapaženije su "Servisna stanica", "Ljubav na seoski način", "Kamiondžije", "Vruć vetar", "Orlovi rano lete", "Bog je umro uzalud", "Paja i Jare", "Avanture Borivoja Šurdilovića"...

Za svoje maestralne uloge dobio je brojne nagrade.

Posljednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Tog 20. oktobra 2003. godine kada je stigla vijesti o smrti Čkalje osmijeh kao je isčezao. On je bio simbol komedije. Njemu u čast postavljena je spomen-ploča 9. februara 2018. godine u Beogradu.

Međutim, život mu nije bio lak.

Njegove riječi koje je izgovorio nakon što je primio nagradu za životno djelo "Car konstantin" naprosto slamaju srce, a glumac nije krio da je živio u bijedi.

Čkalja je preminuo u 80. godini. Arhiv

Bio je nepoželjan zbog stavova

- Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živio sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša djeca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa djeci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mlijeko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovdje - rekao je Čkalja.

Ovo je bilo samo godinu prije njegove smrti.

Tom prilikom je izgovorio i rečenicu koja i dalje odzvanja u glava mnogih i tjera na suze.

- Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske - rekla je legenda bivše Jugoslavije.

Njegov sin Čedomir Petrović kao i unuka Jovana Petrović naslijedili su talent glume od neprevaziđenog Čkalje.

Čkalja je kobnih 90-tih jasno i glasno govorio protiv rata na prostoru bivše Jugoslavije. Bio je nepoželjan u Srbiji zbog neslaganja s tadašnjim političkim režimom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.