SLUŽBENA POSJETA

Izetbegović i Ramić u posjeti Memorijalnom centru Srebrenica: Danas više nego ikad trebamo pomoći rad Centra

Nakon što su položili cvijeće na spomen kamen i proučili Fatihu žrtvama genocida, obišli su jednu od stalnih postavki Memorijalnog centra, izložbu "Životi iza polja smrti"

H. J. I.

18.4.2022

Uslikano tokom današnje posjete - Avaz
Uslikano tokom današnje posjete - Avaz
Uslikano tokom današnje posjete - Avaz
Uslikano tokom današnje posjete - Avaz
Uslikano tokom današnje posjete - Avaz
+1

Memorijalni centar Srebrenica danas su posjetili Predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, generalna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, gospođa Sebija Izetbegović i Federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice, Edin Ramić. Nakon što su položili cvijeće na spomen kamen i proučili Fatihu žrtvama genocida, obišli su jednu od stalnih postavki Memorijalnog centra, izložbu "Životi iza polja smrti", zajednički projekat Memorijalnog centra i Balkanske istraživačke mreže BiH.


Dugoročna obaveza

Nakon obilaska kompleksa Izetbegović je istakao da svakim dolaskom u Memorijalni centar primjećuje promjene i napredak Centra. Prilikom obilaska pomenute izložbe, imao je priliku vidjeti predmete koji su pronađeni sa posmrtnim ostacima žrtava u masovnim grobnicama, a koje su porodice odlučile ustupiti Memorijalnom centru na trajno čuvanje kako bi svaki od predmeta pričao priču ubijenih Bošnjaka Srebrenice i Podrinja.

Osvrnuo se na sve do sad što se uradilo, od same rekonstrukcije objekata, stalnih postavki do projekata koje su uposlenici Centra na čelu sa direktorom Suljagićem implementirali i namjeravaju da implementiraju te istakao koliko je važno pomoći im na tom putu.

Pozdravio je odluku brojnih općina koje su odlučile da iz svojih budžeta izdvoje određena sredstva za pomoć Memorijalnom centru, te je pozvao ostale institucije i sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže aktivnosti Memorijalnog centra kao jedine institucije koja čuva sjećanje na genocid i žrtve, te koja svojim radom šalje poruke u svijet da se ne smije posustati na putu istine. On je naglasio da je najmanje što mnogi mogu učiniti je dati vjetar u leđa onima koji neumorno rade na tome da se ne zaboravi i ne ponovi te da bi to trebala biti dugoročna obaveza.


Izgradnja nove trafostanice

Federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice, Edin Ramić jedan je od onih čije ministarstvo je pomoglo rad Memorijalnog centra u više navrata. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kroz budžet Ministarstva je osigurala milion konvertibilnih maraka za Memorijalni centar.

- Nastavit ćemo biti podrška ovoj instituciji i u narednom periodu. Osigurali smo sredstva za izgradnju nove trafostanice te za fasadu hale bivše fabrike akumulatora, koja je neodvojiv dio Memorijalnog centra. Nećemo stati na tome. Dok postoji način da doprinosimo razvoju Memorijalnog centra naša pomoć neće izostati - poručio je ministar Ramić prilikom današnje posjete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.