BORBA ZA PRAVA

U znak protesta: Mljekari iz Živinica dijele narodu mlijeko

Okupit će se ispred Gradske uprave s nadom da će se neko obratiti i da će se ova agonija riješiti

Mljekari i stočari i danas pred Gradskom upravom u Živinicama. Avaz

Piše: E. Ć.

25.4.2022

Poljoprivredni proizvođači, tačnije mljekari i stočari u Živinicama danas će ponovo iskazati nezadovoljstvo zbog raspodjele novčanih sredstava. 

Okupit će se ispred Gradske uprave s nadom da će se neko obratiti i da će se ova agonija riješiti. Njima se prošle sedmice niko nije obratio, ali poljoprivrednici ne namjeravaju odustati od borbe za svoja prava.



Glibanović: Nećemo odustati od borbe za svoja prava. Facebook

Danas će sa sobom ponijeti mlijeko koje će dijeliti građanima. Tako će i pokazati koliko je bitan njihov proizvod, kvalitet njihovog domaćeg mlijeka. Domaćoj proizvodnji prijeti gašenje, upitna je egzistencija, a građani bi, u slučaju da se to dogodi, na raspolaganju imali samo nekvalitetno uvozno mlijeko u prahu. 

- Ponijeli smo neke malo veće količine mlijeka pa ćemo dijeliti građanima. Humanitarno ili narodu u kuhinju. Uglavnom bit će na raspolaganju narodu - rekao je za "Avaz" Eldin Glibanović, jedan od nezadovoljnjih poljoprivrednika koji se bori za svoja prava.

Nije isključio mogućnost da ostanu pred Gradske uprave i tokom noći.

- Dotjerali smo priključke danas i stat ćemo pred Gradsku upravu. Možda ostanemo i do večeras, dok se oni ne oglase. Nadamo se da će nam se obratiti, da se ova agonija riješi - kazao je Glibanović.


Nezadovoljni poljoprivrednici će sa traktorima doći ispred Gradske uprave. Avaz

Podsjetimo, poljoprivrednici, tačnije mljekari i stočari su nezadovoljni raspodjelom novčanih sredstava u iznosu od 600.000 KM koje je Gradska uprava Živinice dala na korištenje svim poljoprivrednim proizvođačima.

Kako smo ranije pisali, zaključno sa 31. martom u Živinicama je registrirano 1.800 muznih grla. Zbog toga mljekari i uzgajivači stočnih grla za sebe traže 360.000 KM, odnosno 200 maraka po muznom grlu.

Mljekari i stočari su jasni - svake sedmice će izlaziti na proteste dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a to je da se 360.000 KM raspodijeli na 1.800 muznih grla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.