PROLJETNA SJETVA

Poljoprivrednici iz Živinica i gradske vlasti postigli dogovor oko raspodjele sredstava

Proizvođačima mlijeka je odobreno 160.000 KM podsticaja, što je povećanje u odnosu na prvobitni plan za 50.000 KM

Traktori ispred Gradske uprave. AS

E. Ć.

25.4.2022

Postignut je dogovor između poljoprivrednih proizvođača iz Živinica i gradskih vlasti oko raspodjele sredstava predviđenih za proljetnu sjetvu. 

Dogovor je postignut nakon dva protesta. Proizvođačima mlijeka je odobreno 160.000 KM podsticaja, što je povećanje u odnosu na prvobitni plan za 50.000 KM. Izmijenjen je i način raspodjele sredstava, pa će umjesto maksimalnih 1.500 KM po proizvođalu, odobreno je 150 KM po grlu, javlja AS info.

Podsjetimo, mljekari i stočari iz Živinica su zahtijevali 200 KM po grlu. 


Nezadovoljni poljoprivrednici su danas sa traktorima prošli kroz grad, te se parkirali ispred Gradske uprave. Danas su građanima besplatno dijelili mlijeko, a ranije su najavili i smanjenje stočnog fonda, kao i potpuno zatvaranje farmi.

- Ponijeli smo neke malo veće količine mlijeka pa ćemo dijeliti građanima. Humanitarno ili narodu u kuhinju. Uglavnom bit će na raspolaganju narodu.

Možda ostanemo i do večeras, dok se oni ne oglase. Nadamo se da će nam se obratiti, da se ova agonija riješi - rekao je ranije za "Avaz" jedan od nezadovoljnih poljoprivrednika Eldin Glibanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.